Föräldrastödsprogram

Två personer med en glad pojke emellan sig.

Här kan du som är förälder hitta kurser och gruppträffar som hjälper dig att utveckla ditt föräldraskap.

Egentligen krävs ingen forskning för att övertyga om att bra relationer med våra barn är viktigt. Det vet vi redan. Däremot är det inte alltid så självklart hur vi åstadkommer det.

De flesta av oss föräldrar kan känna igen oss i vardagssituationer där relationerna sätts på prov. Hur hanterar vi bråk och protester? Hur undviker vi stressiga situationer? Hur kan vi förebygga konflikter? Hur skapar vi harmoni kring matbordet?

En sak är säker. Ingen förälder är ensam i sina funderingar.

Evenemang, kurser och anmälan

För mer information om kurser, evenemang samt anmälan, klicka dig vidare till Österåkers evenemangskalender.

Mer information om kurser

Läs mer om kursernas innehåll och upplägg.

ABC 0–2 år är fyra kostnadsfria gruppträffar för föräldrar, som handlar om familjeliv och hur du kan stödja ditt barns utveckling och hantera utmaningar som förälder.

Nästa omgång gruppträffar är tisdagar

  • 19 september
  • 26 september
  • 3 oktober
  • 10 oktober

Klockan 10.00–11.30 i Åkersberga kyrkliga centrum.

Arrangör: Österåkers kommun och Svenska kyrkan, Österåker.

Kontakt

Är du intresserad? Kontakta eller anmäl dig till Linda Blad, linda.blad@svenskakyrkan.se

Har du barn mellan 1 och 2 år och vill bidra till forskning om stöd till föräldrar med små barn? Då har du möjlighet att delta i en forskningsstudie där vi prövar effekterna av ett nytt stöd till föräldrar, Lilla ABC. Hälften av de som tackar ja till att delta i studien lottas till att delta i föräldraträffar i Lilla ABC och hälften till fyra korta föreläsningar om föräldraskap och barns utveckling. Föräldraträffarna i Lilla ABC handlar om hur du kan stödja ditt barns utveckling och hantera utmaningar som förälder. Föräldraträffarna leds av utbildade gruppledare. Små barn är välkomna att följa med!

Om ni blir lottade till gruppen som erbjuds fyra korta föreläsningar så sker de digitalt och länkar kommer att skickas via mail.

Vi startar grupper när vi får tillräckligt många intresserade.

Har du barn mellan 3 och 18 år kan du gå kursen ABC 3-18 år. Du hittar mer information om den nedan.

Kontakt och mer information

Vi publicerar aktuella kurser med mer information och anmälan till respektive kurs i vår evenemangskalender. Till evenemangskalendern.

Kontakt och mer information

Vi publicerar aktuella kurser med mer information och anmälan till respektive kurs i vår evenemangskalender. Till evenemangskalendern.

Komet, KOmmunikationsMETod, är ett föräldrastödsprogram där föräldrar får verktyg för att minska bråk och konflikter med sina barn.

Kursen erbjuds i grupp för föräldrar med barn i åldern 3–11 år som bor i Österåkers kommun. Under hösten 2023 erbjuds inga grupper. Preliminär start för Komet tonår (12–18 år) är januari 2024. Programmet är kostnadsfritt. 

Föräldrar och två erfarna gruppledare träffas vid 11 tillfällen. Träffarna innehåller föreläsningsavsnitt, filmer och diskussioner och mellan träffarna får du uppgifter att arbeta med på hemmaplan ihop med ditt barn. Har ni möjlighet att delta som föräldrapar och ihop med bonusföräldrar rekommenderar vi det.

Komet baseras på inlärningspsykologi och är ett beteendebaserat samspelsprogram som riktar sig till dig som upplever att du har dagliga bråk och konflikter med ditt barn.

Mer information

Vi publicerar aktuella kurser med mer information och anmälan till respektive kurs i vår evenemangskalender. Till evenemangskalendern.

Du kan läsa mer om Komet på Kometprogrammets webbplats. Länk till annan webbplats.

Publicerad:
Senast uppdaterad: