Föräldrastödsprogram

Två personer med en glad pojke emellan sig.

Här kan du som är förälder hitta kurser och gruppträffar som hjälper dig att utveckla ditt föräldraskap.

Våren 2022 ordnar vi träffar både för dig som är förälder till barn i åldern 6–12 år och för dig som har en tonåring i åldern 13–17 år. Du hittar all information på den här sidan.

ABC – Alla Barn i Centrum föräldrastödsprogram

De flesta föräldrar kan känna igen sig i vardagssituationer där relationerna sätts på prov och många föräldrar efterfrågar stöd i sitt föräldraskap. ABC har utvecklats av Stockholms stad och Karolinska institutet för att möta det behovet och för att stötta föräldrar att stärka familjerelationerna och handskas bättre med vardagssituationer. ABC erbjuds i dag i många kommuner runt om i Sverige. Tusentals föräldrar har hittills gått ABC och de flesta av dem är nöjda och kan rekommendera andra föräldrar att delta i träffarna.

ABC riktar sig till föräldrar med barn mellan 3–12 år. Det består av fyra träffar samt en återträff. Alla träffar innehåller föreläsningsavsnitt med teman som byggs på varandra samt filmer och diskussioner. Mellan träffarna får du uppgifter att arbeta med på hemmaplan ihop med ditt barn. Har ni möjlighet att delta som föräldrapar och/eller ihop med bonusföräldrar rekommenderar vi det. Ställ in dig på att vara med vid alla tillfällen för att få ut så mycket som möjligt av träffarna.

Träffarna leds av utbildade gruppledare och bygger på forskning och kunskaper om föräldraskap, sampel samt barns utveckling.

Kurstillfällen våren 2022

För dig med barn i åldern 6–12 år - FULLBOKAD

Under våren 2022 vill vi erbjuda er föräldrar med barn i åldern 6–12 år möjligheten att delta i: Alla barn i centrum – Föräldraträffar

Under fyra träffar med olika teman ges möjlighet att diskutera föräldraskap med andra föräldrar. Innehållet handlar bland annat om hur du som förälder kan främja ditt barns självkänsla, hur föräldrar kan arbeta för att stärka relationerna i familjen och hur konflikter kan förebyggas. Information och diskussion varvas med övningar och filmer. Varje grupp har som mest tio deltagare och vi träffas fyra gånger samt har en återträff efter ett par veckor. Gruppträffarna leds av utbildade gruppledare och är kostnadsfria.

Träffarna kommer att hållas med fysiska träffar i lokaler med gott om utrymme för att hålla distans.

Datum och tid

Kursen hålls klockan 17.30–20.00 på datumen nedan och du förväntas vara med samtliga tillfällen.

 • 17 mars
 • 31 mars
 • 7 april
 • 21 april

Plats: Söraskolan

Ledare: Linnea Froby Thorsell och David Ronnås.

Så anmäler du dig

Då det är begränsat antal platser innebär det att alla som anmäler sig kanske inte får en plats. Har du fått en plats och upptäcker att du inte kan delta, ber vi dig avboka så snart du kan för att lämna din plats till annan förälder. Först till kvarn gäller. Även om träffarna är på en specifik skola så är de öppna för alla som vill delta.

Anmäl dig till: daniela.balladares@osteraker.se

Ange i anmälan:

 • För- och efternamn
 • Postadress
 • Postnummer och ort
 • E-postadress
 • Telefonnummer
 • Ditt/dina barns ålder
 • Önskemål om grupp

Läs gärna mer om Alla Barn i Centrum:
Karolinska institutets webbplats om ABC Länk till annan webbplats.

ABC-tonår

Det är vanligt att tonåringar bråkar med sina föräldrar och syskon. Ibland kan det vara svårt som förälder att veta hur man ska hantera det. Egentligen krävs ingen forskning för att övertyga oss om att bra relationer med våra barn är viktiga. Det vet vi redan. Däremot är det inte alltid så självklart hur man åstadkommer det. De flesta av oss föräldrar kan känna igen oss i vardagssituationer där relationerna sätts på prov. Hur skapar vi harmoni och undviker stressiga situationer? Hur kan vi förebygga konflikter? Hur får vi mer tid till härligt umgänge med våra barn? En sak är säker: ingen förälder är ensam om dessa funderingar.

Om programmet

Under fyra träffar med olika teman ges möjlighet att diskutera föräldraskap med andra föräldrar. Innehållet handlar bland annat om hur du som förälder kan främja ditt barns självkänsla, hur föräldrar kan arbeta för att stärka relationerna i familjen och hur konflikter kan förebyggas.

Information och diskussion varvas med övningar och filmer. Varje grupp har som mest tio deltagare och vi träffas fyra gånger. Gruppträffarna leds av utbildade gruppledare och är kostnadsfria.

Kurstillfällen ABC-tonår våren 2022

Under våren 2022 vill vi erbjuda er föräldrar med tonåringar i åldern 13–17 år möjligheten att delta i ABC-tonår. Se mer information om grupperna och datum för träffarna längre ned.

Så anmäler du dig:

Du anmäler dig genom att mejla följande uppgifter till daniela.balladares@osteraker.se

Ange i anmälan:

 • För- och efternamn
 • Postadress
 • Postnummer och ort
 • E-postadress
 • Telefonnummer
 • Ditt/dina barns ålder
 • Önskemål om grupp, se information om grupperna här under.

Då det är begränsat antal platser innebär det att alla som anmäler sig kanske inte får en plats. Har du fått en plats och upptäcker att du inte kan delta, ber vi dig därför att avboka så snart du kan för att lämna din plats till annan förälder. Först till kvarn gäller. Även om träffarna är på en specifik skola så är de öppna för alla som vill delta.

Grupp 1 - FULLBOKAD

Datum: 20 april, 4 maj, 18 maj och 1 juni
Plats: Tråsättraskolan
Tid: 18:00–20:30 inklusive paus
Ledare: Sara Isaksson och Ida Martinsson

Grupp 2 - Enstaka platser kvar

Datum: 19 april, 3 maj, 31 maj och 7 juni
Plats: Åkersberga kyrkligt centrum
Tid: 13:00–16:00 inklusive paus
Ledare: Emma Sturesson och Daniela Balladares

Grupp 3 - Enstaka platser kvar

Datum: 21 april, 5 maj, 19 maj och 2 juni
Plats: digitalt
Tid: 9:30–12:00 inklusive paus med fika
Ledare: Inger Åhlin och Daniela Balladares

Mer information

Publicerad:
Senast uppdaterad: