Österåkers kommuns logotype

Verksamhet med eget dricksvatten

Dricksvatten räknas som ett livsmedel. Om du är ansvarig för en brunn eller ett vattenverk som försörjer en livsmedelsverksamhet, en campingplats, en bygdegård, en förskola eller liknande måste du registrera anläggningen.

Det gäller även om du hyr ut bostäder med eget vatten, har en samfällighet eller bostadsrättsförening som levererar/producerar vatten till fler än 50 personer eller mer än 10 kubikmeter per dygn.

Du behöver göra anmälan om registrering av din dricksvattenanläggning senast två veckor innan den tas i bruk. I samband med registreringen ska du också lämna in en faroanalys och ett förslag på provtagningsprogram. Du som producerar dricksvatten är ansvarig för att vattnet håller rätt kvalitet och att provtagningsprogrammet följs. Om du gör ändringar i anläggningen eller slutar använda den behöver du meddela detta till miljö- och hälsoskyddsavdelningen.

Blankett för registrering finns på sidan med E-tjänster och blanketter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Eftersom dricksvatten räknas som livsmedel kommer kommunens livsmedelshandläggare att besöka anläggningen. När du registrerar dricksvattenanläggningen görs en bedömning av anläggningens riskklass. Riskklassen beror bland annat på hur mycket vatten som produceras/distribueras och vilken typ av råvatten som används. Riskklassningen ligger till grund för hur många timmar kontrolltid din anläggning kommer att få varje år. Vid kontrollbesöken tittar vi bland annat på hur anläggningen sköts och att provtagning görs enligt programmet.

Publicerad:
Senast uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betygsätt sidan med stjärnor. Fem stjärnor är det högsta betyget.