Möjlighet till variationsrik fritid för unga

Lillbroängens lekplats. I bild syns också konstverket Kusinerna.

Vad gör ungdomar i Österåker på fritiden egentligen? Vi har frågat elever i högstadiet och gymnasiet och delar med oss av deras svar. Dessutom vill vi passa på att berätta om några av alla de fritidsaktiviteter som finns för unga i kommunen.

I en undersökning med Österåkers elever i årskurs 8 och andra året i gymnasiet framgår hur unga upplever att leva och bo här. Bland annat fick vi svar på hur de uppfattar sin fritid, hur mycket det finns att göra på fritiden i kommunen samt hur ofta de deltar i olika typer av kultur- och fritidssysselsättningar.

Vad gäller tv-, data- eller onlinespel svarar 91 procent av killarna att de spelar minst en gång i veckan. Motsvarande siffra för tjejerna är 40 procent. Tjejer svarar däremot i högre grad än killar att de håller på med foto eller film, skapar innehåll på sociala medier, tecknar, målar, skriver, pysslar och syr. Tjejer svarar även i högre grad än killar att de dansar, läser, lyssnar på ljudböcker eller poddar.

Undersökningen visade även att cirka 76 procent av Österåkers elever i högstadiet och 69 procent av eleverna i gymnasiet är nöjda med utbudet av fritidsaktiviteter i kommunen. Det är även en hög andel, 81 procent, av killarna och 74 procent av tjejerna, som tränar eller idrottar minst en gång i veckan.
Som ung i Österåker finns det möjlighet till en rik och kreativ fritid inom friluftsliv, idrott och kultur. Här finns olika typer av mötesplatser och ett brett utbud av föreningar.

I Österåker finns fyra fritidsgårdar med aktiviteter för alla som går i årskurs 7 upp till att de fyller 19 år. Hit kan ungdomar komma för att spela tv-spel, pingis, lyssna på musik, pyssla eller bara sitta i sofforna och prata med kompisar och personal. Ungdomarna har även möjlighet att påverka verksamheternas innehåll.

Här kan du läsa mer om fritidsgårdna och fältgruppen.

I Österåkers kommun finns ett brett utbud av kultur för unga med möjlighet att både uppleva, vara med och skapa själva.

Här finns tre musikskolor som drivs både i kommunal och privat regi - Österåkers musikskola, Popskolan och Kulturföreningen Livat. De olika skolorna erbjuder olika inriktning och utbud.

För den som önskar en plats för att repa och spela finns möjlighet att hyra lokal på fritidsgården Bergagården. Här finns även möjlighet till live- och demoinspelningar samt utlåning av foto- och filmutrustning.

På Österåkers bibliotek kan unga låna böcker, datorer och använda studierum med internetuppkoppling. Här finns även tillgång till skrivare och kopiator. Det är dessutom är möjligt att plugga körkortsteori digitalt - helt kostnadsfritt!

Läs mer på bibliotekets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I flera områden i kommunen finns platser där unga kan röra på sig, sporta och ha kul med sina kompisar. Ett exempel av många är Röllingbyparken som har padelbana, skatepark, basketplan, femmannaplan, klättring, scen, utegym och internetuppkoppling. Ett annat exempel är Hacksta friluftsområde där det finns discgolfbana, mtb-bana, utegym och motionsspår.
Vi har många olika föreningar inom bland annat idrott, kultur och friluftsliv. De erbjuder aktiviteter både ute i vår vackra natur men även i flera av våra idrottsanläggningar som Österåkers multiarena och Österåkers sportcentrum. Genom att engagera sig i en förening finns möjligheten att påverka sin egen tillvaro och hur Österåker utvecklas.

Hela utbudet finns i föreningsregistret på österåker.se/föreningsliv.

Kommunens verksamheter arrangerar flera läger och aktiviteter under sommaren. Välkommen till sverigefinskt sommarläger, aktiviteter med fritidsgårdarna och fältgruppen samt Sommarklubb. Tillsammans skapar vi härliga sommarminnen!

Ta del av hela utbudet med sommaraktiviteter här.

Publicerad:
Senast uppdaterad: