Filmfestival för mänskliga rättigheter i Österåker 2021

Animation från filmen Den osynliga flickan

Animation från filmen Den osynliga flickan

För sjätte året i rad anordnar Österåkers kommun Filmfestival för mänskliga rättigheter. Festivalen ger elever och lärare i alla årskurser och skolor i kommunen, chansen att se film för att sedan tänka till kring frågor som berör oss alla.

Varje år deltar ungefär 2000 elever i Filmfestivalen mänskliga rättigheter i Österåker. Temat är brett och årets filmer lyfter bland annat funkis-frågor, barnkonventionen och med vilken måttstock vi värderar människor och människoliv. I år får lärarna streama filmerna i klassrummen men redan i vår blir det en mindre nystart av skolbio på biografen Facklan.

– Vår förhoppning är att de filmer vi visar under festivalen ska leda till dialog och fortsatta diskussioner i klassrummet. Att de ska ge möjlighet till samtal kring inkludering, som är ett övergripande mål för skolor i Österåker, säger Maria Söderlund, kultursekreterare i Österåkers kommun.

Årets filmer

  • Lågstadiet: Gunilla Bergström heter den nyligen bortgångna författaren, till de älskade böckerna om Alfons Åberg men också till böckerna om Bill och hemliga Bolla, som filmatiserats och nu visas för lågstadiet. Det är en osentimental berättelse om en familjs sorgearbete, då babyn Bolla visar sig utvecklas i ovanligt långsam takt. Det blir många ledsna dagar för Bill och hans föräldrar. Ända tills Bill inser att det ledsna inte alls delas av Bolla.
  • Mellanstadiet: I år visar vi två filmer. En återkommande favorit nämligen Havets sång och Den osynliga flickan, som handlar om den elvaåriga afghanska flickan Parvana, som tvingas utge sig för att vara pojke när hennes far fängslas av talibaner och familjen lämnas utan försörjare.
  • Högstadiet: För högstadiet visar vi filmen Rocks, den handlar om Shola som går under smeknamnet Rocks eftersom hon är en stadig vän. Shola är en 15-årig flicka i ett av East Londons alla trista miljonbyggen. Sarah Gavrons film visar att utsatthet slår hårt mot de unga, men bland dem finns också hoppet och värmen.
  • Gymnasiet: Även för gymnasieelever visar vi två filmer. Filmen Tove om Tove Jansson är både en kärlekshistoria och en berättelse om konstnärens villkor. Den ger oss koder till hur vi kan läsa Muminböckerna. Dessutom visas den prisbelönta filmen Que Vadis Aida? En film som behandlar massakern i Srebrenica i Bosnien, juli 1995.

En vecka fri från våld

Filmfestivalen sammanfaller med En vecka fri från våld, en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som äger rum i samband med FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november. Syftet är att uppmärksamma att våld går att förebygga. Det gör Österåkers kommun genom att arrangera flera event den 22–28 november.

Film i Österåker

Österåkers kommun arrangerar Filmfestivalen mänskliga rättigheter i Österåker tillsammans med Filmcentrum Riks. Filmfestivalen är en del av kommunens förvaltningsövergripande satsning Film i Österåker. Genom Film i Österåker samverkar förvaltningar i Österåker kring film för och med barn, unga och äldre. Film i Österåker erbjuder skolbio, film som sommarjobb, utlån av filmteknik till unga och VR-träffar på särskilda boenden.

Publicerad:
Senast uppdaterad: