Här fixar vi kommunens vägar 2024
Våren är här och det innebär att vi även kommer igång med årets beläggningsarbeten. Under 2024 planerar vi att genomföra större åtgärder med ny toppbeläggning på cirka 4,9 kilometer av gatunätet och cirka 5,6 kilometer av gång- och cykelvägnätet.
Österåkers kommun ansvarar för och underhåller cirka 87 kilometer vägar och cirka 78 kilometer gång- och cykelvägar.
I kommunen finns även vägar som hanteras av Trafikverket, där väg 276 är den viktigaste, men också många vägar som sköts av samfälligheter. Kommunen kan enbart genomföra åtgärder på de vägar där kommunen är väghållare.
Beläggningsarbeten kan göras när det är tillräckligt varmt i marken. Normalt sträcker sig säsongen från slutet av april till början av november. Vi har en långsiktig planering där vi tar hänsyn till beläggningens förväntade livslängd utifrån trafikbelastningen på olika vägar. Vi gör också regelbundna inspektioner av vägnätets skick.
Sprickor, spår, potthål och asfalt
Underhållsarbetet av beläggningen omfattar allt ifrån att laga sprickor, spår och potthål till att lägga ny asfalt på hela vägen.
– Vi försöker att i huvudsak genomföra arbetena under dagtid, för att störa nattsömnen så lite som möjligt. Men på de större vägarna behöver vi ibland även jobba på natten, för att störa trafiken så lite som möjligt, säger Johan Jonsson på kommunens avdelning för infrastruktur och anläggning.
Andra mindre underhållsarbeten som vi genomför kan vara att ta bort höga kanter som har uppstått längs vägarna. Vi rensar också diken med tillhörande trummor för att få en bättre avrinning på vägen. Ibland behöver även själva vägkroppen under beläggningen förstärkas.
När skadorna är för omfattande fräser vi bort den uttjänta beläggningen och ersätter den med nytt slitlager som är ungefär 4 centimeter tjockt. Den uttjänta asfalten fraktar vi vidare till asfaltverket där den blir till ny asfalt.
Här asfalterar vi och gör beläggningsarbeten i år
I år planerar vi större beläggningsåtgärder på de 14 bilvägar och 6 gång- och cykelvägar i Österåker som kommunen ansvarar för. Klicka på plustecknet i den blå balken för att se vilka de är.
Undrar du om det är kommunen, Trafikverket eller en samfällighet som ansvarar för en viss väg?
Läs mer om hur du ser vem som är väghållare lite längre ned på den här sidan.
Vägar:
- Sockenvägen
Från vägkorsningen Gamla Landsvägen till cirkulationsplats Centralvägen via nya Säbybron - Söralidsvägen
Från vägkorsning Svartfåravägen till cirkulationsplats Trälhavsvägen - Stationsvägen
Uttjänta delar av Stationsvägen vid bussterminalen - Svinningevägen
Från cirkulationsplats Järnvägsbacken/Fredsborgsvägen till cirkulationsplats Täljöviken - Parkering Trevebovägen
Hela parkeringen inklusive infart från Trevebovägen - Företagsallén
Från vägkorsning Svinningevägen till Furmans väg - Skolvägen
Från vägkorsning Skolvägen 12A – 26 - Grepvägen
Från vägkorsning Harvvägen – hela vägens längd - Kantarellvägen (2-10)
Från vägkorsning Kantarellvägen 2 – hela vägens längd - Räfsvägen
Från vägkorsning Solskiftesvägen – hela vägens längd - Furmans väg
Delar av vägen på sträckan från vägkorsning Hjulvägen – hela vägens längd - Wedtorpsvägen
Delar av Wedtorpsvägen från vägkorsning Spånlötsvägen – hela sträckan - Hackstavägen
Från vägkorsning Centralvägen till bron vid Åkers kanal - Svampvägen
Från vägkorsning Grandalsvägen och hela sträckan
Gång- och cykelvägar
- Solskiftet
Gång- och cykelväg mellan amerikanska fotbollsplanen och Solskiftet - Sjökarbyskolan
Gång- och cykelväg mellan Sjökarbyskolan och Fårtickevägen - Centralvägen
Gång- och cykelväg mellan Hackstavägen och Oxenstiernas väg - Margretelundsvägen (Allèn)
Gång- och cykelväg mellan Simborgarvägen och Söravägen. En cykelbarometer kommer också att sättas på plats före sommaren. - Smedby
Delar av gång- och cykelvägnätet i Smedby - Skånsta
Delar av gång- och cykelvägnätet i Skånsta
Vem ansvarar för vägen?
Undrar du över om det är kommunen, Trafikverket eller kanske en vägförening som ansvarar för en viss väg? I Österåkerkartan ser du enkelt vem som är väghållare. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
När du kommer till kartan, välj att visa kartlagret Väghållare, det visas även i bilden här under.
Felanmälan underlättar underhållet
- Genom att hjälpa till att felanmäla vägar och gång- och cykelvägar i det vägnät som kommunen ansvarar för hjälper du till att göra Österåker både snyggare och tryggare.
- Felanmälan Österåker finns som app till mobiltelefonen. Du laddar ned den där appar finns. Felanmälan finns också som e-tjänst, om du vill felanmäla via datorn. Läs mer om Felanmälan och gör din felanmälan här.
- Ett tips är att aktivera kartlagret "Kommunal drift, mark och väg", då ser du direkt om det är kommunen som ansvarar för att åtgärda felet.
Visste du?
Potthål kan uppstå året om, på vintern uppstår pott hål när vatten tränger ner i små porer och håligheter samtidigt som temperaturen pendlar mellan plus- och minusgrader, när vattnet fryser och tinar om vartannat, spränger den expanderande isen sönder håligheterna och gör dem större.
Andra typer av skador efter vintern kan vara sprickbildningar som uppstår när tjälen går ur marken och vägen ”lyfter”. Hur mycket skador det blir på våra vägar beror på vilken väderlek det har varit under vintern.
Beläggningen på en lågtrafikerad väg tex. Lokalgator, parkeringar, gång- och cykelvägar har en livslängd på mellan 20–30 år.
De mer hårt trafikerade vägarna, såsom kommunens huvudgator, har en livslängd på mellan 7–15 år innan ny beläggning behöver läggas.
Genom underhållet kan vi också förlänga livslängden på vägarna.