Österåkers kommuns logotype

Smedbyån

Bild

Smedbyån är ett 4,5 km långt rätat och rensat vattendrag som huvudsakligen går genom jordbruksmark. Smedbyån saknar till stora delar trädbeskuggning och vegetationen i ån domineras av rotade övervattensväxter och vattenmossor i det mestadels svagt strömmande eller lugnflytande vattnet. Smedbyån tillhör de nationellt värdefulla vattendragen för fisk, bl.a. för de rödlistade arterna asp och ål. Det sker kontinuerliga utsättningar av havsöring och biotopvårdande åtgärder har utförts av den lokala fiskeklubben i ån. Andelen påverkad mark i närmiljön är stor. Långa sträckor av Smedbyån har påtagligt naturvärde, klass 3. Ekologisk status är otillfredsställande (KMÖ 2019-21). Kemisk status exklusive kvicksilver och BDE är ej god på grund av PFOS.

Möjlig påverkan

Vattendraget har påverkats av flera markavvattningsföretag. Totalfosforhalterna i Smedbyån är ofta höga vilket huvudsakligen torde bero på läckage från åkermark och hästhagar. Det finns åtta platser för gödselhantering som eventuellt också kan läcka näring mot ån. Totalfosforhalterna är högre i Smedbyån än i Prästfjärden vilket innebär att Smedbyåns vatten försämrar vattenkvalitén nedströms i Åkers kanal som är en vattenförekomst. I Smedbyåns tillrinningsområde finns 25 olycksplatser där brandskum använts som innebär hög eller mycket hög risk att marken där är förorenad med PFAS som kan läcka till ån. Det finns också 22 platser där risken är måttlig, stor eller mycket stor att marken är förorenad på grund av pågående eller tidigare verksamheter. Dessa ytor kan läcka metaller eller organiska miljögifter till ån. Nedre delen av ån kan påverkas av dagvatten från vägar och bebyggelse. I ån finns ett flertal vandringshinder som kulvertering, raserad vägtrumma, naturliga hinder och dammar. Möjligen finns även vattenuttag som ökar risken för periodvis uttorkning.

Förslag till åtgärder

Tillsyn av jordbruk, gödselhantering och EBH-objekt som kan läcka näring eller PFOS. Åtgärda näringsläckage från hästhagar. Spåra källor till PFOS och andra föroreningar. Ett kalkfilter finns vid ån men tar bara en liten del av flödet och har begränsad effekt på fosforhalterna. Förbättra skyddszoner med plantering av buskar och träd, anlägg våtmarker eller andra fosforbegränsande åtgärder. Bevara lekmöjligheter för fisk genom att åtgärda vandringshinder och utred betydelsen av vattenuttag. Fördröj och rena dagvatten.

Publicerad:
Senast uppdaterad: