Österåkers kommuns logotype

Drängsjön

Bild

Drängsjön är en näringsfattig och jämförelsevis djup skogssjö med klart vatten och lång omsättningstid, ca tre år. Tillrinnings-området domineras av skog. Andelen påverkad mark i närmiljön var mycket liten 2009. Sjön har högt naturvärde. Nordöstra delen av sjön ingår i Domaruddens naturreservat. Ädelfisk är inplanterad för ”put- and take-fiske”. Vid Domarudden finns en kurs- och friluftsgård, parkeringsområde och en allmän badplats. Drängsjön är en vattenförekomst och vattenmyndigheten har 2019 bedömt den ekologiska statusen som god och den kemiska statusen, exklusive kvicksilver och BDE, som god.

Möjlig påverkan

Vid sjöns nordöstra strand finns fyra olycksplatser där brandskum använts och där risk för påverkan med PFAS är stor eller mycket stor. Vattenmyndighetens bedömning av den kemiska statusen är osäker då den grundar sig på enbart ett prov från 2016 då PFOS-halten låg något under gränsvärdet. Skogsbruk uppströms och i närområdet kan medföra ökade halter av näringsämnen och tungmetaller. En avloppsanläggning tillhörande campingen och andra enskilda avlopp, kan också påverka näringsbelastningen på sjön. Dagvatten från den intilliggande Domaruddsvägen och parkeringsplatsen kan vara förorenade med olja, PAH och tungmetaller som kan läcka mot vattnet efter kraftiga regn eller snösmältning. PAH halten i sedimentet är hög jämfört med utsjösediment. Inplantering av främmande arter som ädelfisk påverkar den naturliga artsammansättningen. Damm vid sjöns utlopp utgör ett vandringshinder.

Förslag till åtgärder

Miljöövervakning av näringsämnen, tungmetaller, PAH och PFAS-ämnen. Tillsyn avloppsanläggning och EBH-ytor. Utred eventuell föroreningspåverkan från olycksplatserna. Ordna rening av dagvatten från Domar­udds­­­vägen och parkeringsplatsen. Riv vandringshinder eller anordna fiskväg. Spara vegetationen närmast sjön och vid anslutande bäckar/diken och följ Skogsstyrelsens rekommendationer för att skydda vattenmiljöerna.

Publicerad:
Senast uppdaterad: