Österåkers kommuns logotype

Solbergasjön

Bild

Solbergasjön är en grund, humös och mycket näringsrik sjö. Halva sjön är kraftigt igenväxt. Andelen påverkad mark i närmiljön var måttlig 2009. Solbergasjön har ett påtagligt naturvärde, klass 3. Våtmarksdelen i sjöns västra del har visst naturvärde enligt länets inventering från 1997. Vattenprover 2018-19 tyder på otillfredsställande ekologisk status. Den kemiska statusen, exklusive kvicksilver och BDE , är ej god pga höga halter av PFOS.

Möjlig påverkan

Åkermarken väster om sjön ingår i ett markavvattningsföretag. Väster om sjön finns också en plats för gödselhantering, en drygt 3,5 km lång sträcka av väg 276, tre olycksplatser där brandskum använts och ytterligare tre EBH-objekt som kan vara förorenade samt en del enskilda avlopp. Sjön får också vatten från ett stort skogsområde söder om sjön. I nordöstra delen av sjön mynnar ett litet vattendrag i vars tillrinningsområde det finns en återvinnings­central, en plats för mellanlagring, en olycksplats där brandskum använts, ett kalhygge, en skyttebana och ett område med enskilda avlopp. Merparten av närings­belastningen torde komma från åkermarken men en del kan också komma från vägdagvatten, skogsmark och enskilda avlopp. I Solbergasjön är näringshalterna för höga och både PFOS-halten och PFAS-11 halten ligger över respektive gränsvärde. Åtminstone en del av PFOS-föroreningen kommer från det nordöstra tillflödet.

Förslag till åtgärder

Näringstillförseln måste begränsas så att inte internbelastning med fosfor från sedimenten uppkomer eller tilltar. Tillsyn av jordbruk, gödselhantering, avlopp, återvinnings­centralen ,dagvattendammen och EBH-ytorna. Utred möjligheterna att begränsa näringstillförseln genom att anlägga skyddszoneroch våtmarker i åkermark. Begränsa näringstillförsel med skyddszoner och anlägg våtmarker. Fortsätt spåra källor till PFOS-föroreningen. Inventera brandplatser. Samla och rena vägdagvatten innan det når större diken. Anlägg och förbättra skyddszoner vid åkerdiken och mot förorenad mark. Följ Skogsstyrelsens rekommendationer för skydd av vattenmiljöer.

Publicerad:
Senast uppdaterad: