Österåkers kommuns logotype

Solbergaån

Bild

Solbergaån är ett vattendrag som till stora delar är påverkat av rätning. Delar av vattendraget kan troligen tidvis torrläggas. Solbergaån saknar till stora delar beskuggning och andelen påverkad mark i närmiljön är stor. Åvaåöring sätts kontinuerligt ut i ån. Ån kan vara lekområde för groddjur och har påtagligt naturvärde, klass 3. Ån mynnar ut i Isättraviken som har naturvärdesklass 3. Ekologisk status är ej bedömd men fosforhalterna tyder på måttlig status. Kemisk status, exklusive kvicksilver och BDE, är ej god pga PFOS.

Möjlig påverkan

Övre delen av ån och ett tillflöde i nedre delen har jordbruk i närmiljön och ingår i markavvattningsföretag. Både Solbergaån och dess tillflöde från södra delen av tillrinningsområdet löper parallellt med vägar och kan påverkas av vägdagvatten. I tillrinningsområdet finns två olycksplatser där brandskum använts. Viss risk att PFAS-ämnen även kan komma från två gamla gruvor som använts som depåer för olja respektive flygbränsle. Ytterligare tre EBH-ytor kan vara förorenade med metaller eller pesticider. Enligt vattenmyndigheten finns minst ett vandringshinder för fisk. Ett mindre vattenfall i anslutning till gruvan är också ett vandringshiner. Näringspåverkan torde främst komma från Solbergasjön men kan även komma från jordbruk i närmiljön, de fyra gödeselhanteringsplatserna, från skogsbruk och från de enskilda avloppen i södra delen av tillrinningsområdet.

Förslag till åtgärder

Åtgärder mot näringsbelastning bör främst vidtas uppströms Solbergasjön. Tillsyn av EBH-objekt, avlopp, jordbruk och gödselhantering. Utred eventuellt läckage av PFAS-ämnen och andra föroreningar från EBH-ytorna. Anlägga våtmarker, plantera busk- och trädridå längs ån för att förbättra beskuggning. Ur fiskevårdssynpunkt bör vandringshinder tas bort och strömsträckor anläggas. Spara vegetationen närmast ån och vid anslutande bäckar/diken och följ Skogsstyrelsens rekommendationer för att skydda vattenmiljöerna.

Publicerad:
Senast uppdaterad: