Österåkers kommuns logotype

Utflykter i spåren av Österåkers försvarshistoria

Kanon och betonghuvud av en försvarsanläggning. Skärgård i fonden.

Siaröfortet på Kyrkogårdsön i Furusundsleden i Österåker.

Med vårt kustläge har Österåker i olika tider haft en roll att försvara vägen till huvudstaden. Där Furusundsleden är som smalast, mellan Ljusterö och fastlandet, där Finlandsfärjor idag sveper förbi, skulle fienden stoppas i en tid när rädslan var som störst efter första världskrigets utbrott.

När den massiva försvarsanläggningen Siaröfortet anlades på Kyrkorgårdsön mitt i Furusundsleden för ungefär hundra år gömdes den effektivt inuti berget. Att se utan att synas. För på håll är det knappt att du anar att de grå klipporna i själva verket är enorma betongbunkrar. De smala passagerna kring ön gjorde platsen idealisk i ett försvar av inloppet.

Lyckligtvis behövde anläggningen aldrig användas i krig och 2002 blev platsen ett byggnadsminne. Men att se anläggningen inifrån, med sängar, kommunikationsutrustning och en mängd annan utrustning, är en unik upplevelse som berör.

På Kyrkogårdsön finns bland annat gästhamn, bad, café och övernattningsmöjligheter. Du hittar information om hur du förbokar båtbiljetter och all information om vad som händer i sommar på ön på www.siarofortet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Man i profil står på skyttevärn med klotter och spanar ut över skärgården. Det är högt upp.

Ljusterö huvud.

Försvar med utsikt!

På Ljusterösidan om Furusundsleden anlades också försvarsanläggningar. En av platserna är Ljusterö huvud, där fyra bevarade pjäsvärn för kanoner finns kvar.

Men mest belönas du kanske här av en av kommunens vackraste utsikter! Högt över omgivningarna kan du en klar dag se flera mil.

Du hittar Ljusterö huvud när du svänger av från Linanäsvägen på Laggarsviksvägen och därefter Vadholmavägen.

Karta till Ljusterö huvud. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer försvarshistoria

Vår försvarshistoria sträcker sig så klart längre bak i tiden än 1900-talet och fler lämningar finns än de som nämns i den här artikeln.

Ett bonustips är så klart Wira Bruk, stormaktstidens vapensmedja. Idag en idyllisk plats fylld av levande bruksmiljöer med något för hela familjen.

Men här i Österåker finns också riktigt gamla försvarsanläggningar, till exempel fornborgarna Gottsunda (Gottsundavägen) och Knaborg (Skeppsdal), liksom något nyare Biskoptsuna borgruin i Österskär.

Man i sportkeps vandrar grusväg med faluröda hus och Wira Bruks kulturmiljöer.

Wira Bruk.

Publicerad:
Senast uppdaterad: