Österåkers kommuns logotype

Tio tips för en lite härligare båtsommar

En kvinna vid rodret på en mahognybåt en sommarkväll.

Skärgårdssommar i sikte.

Äntligen är båtsäsongen här! Här har vi samlat tio tips på vägen.

I Österåker finns båtar, bad och bryggliv alltid nära. Visste du att faktiskt nära hälften av Österåkers yta består av vatten?

Alla vi som trivs till sjöss, på bryggor, stränder och i skärgården vill så klart kunna fortsätta njuta av ett härligt båtliv i ett hav som är rent och friskt. Därför är det viktigt att du som båtägare är med och minskar din miljöpåverkan. Det finns både regler som du måste följa enligt lag och en hel del saker du kan göra själv.

1. Hur får jag tag på båtplats i Österåker?

Det finns många privata och allmänna småhamnar i kommunen. Alla har de sina egna köer och avgifter.

Kommunen har ungefär 550 båtplatser i Åkers kanal. Det är Tuna Hamn som ansvarar för dessa. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Intresset är stort och det är kö till platserna.

2. Var kan jag sjösätta båten?

I slutet av Båthamnsvägen vid Runö hamn finns en kommunal båtramp och plats för sjösättning och båtupptagning. Den är fri att användas av alla mellan den 1 april och den 1 november och är öppen klockan 06–22. Under högsäsong kan det uppstå väntetid.

På Ljusterö finns en cirka 4–5 meter bred ramp bredvid Åsättra brygga.

3. Skaffa förarbevis för vattenskotern

Du vet väl att du från och med den 1 maj 2022 måste ha förarbevis för vattenskoter? Sedan tidigare gäller att du måste vara minst 15 år för att få köra vattenskoter.

Läs mer om hur du skaffar förarbevis på Transportstyrelsen.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

4. Ta hand om båten på ett miljövänligt sätt

Genom att tvätta din båt i en tvättanläggning avsedd för båtar gör du på ett enkelt sätt en stor insats för miljön. På marinor och varv finns spolplattor där vattnet samlas upp och renas innan det släpps ut. Om du tvättar din båt på grusplan, gatan eller garageuppfarten rinner förorenat vatten ner i grundvattnet och vidare ut i sjöar och vattendrag.

När du utför underhållsarbete på din båt uppstår också en hel del miljöfarligt avfall. Det handlar om exempelvis sliprester, avskrapad färg och färgrester, lösningsmedel, bränsle, olja eller batterier. Du ska därför till exempel inte torrskrapa båten på bar mark eller hemma på tomten, utan du måste ha någon form av uppsamling under båten, till exempel en duk eller presenning. Du kan också använda dammsugarskrapa som suger upp färgskrapet när du arbetar.

Tänk på att avfallet är giftigt. Lämna det i hamnens miljöstation för farligt avfall eller på en återvinningsstation.

Supertipset

5. Håll havstulpanerna borta
– slipp måla båten!

Båtbottenfärger innehåller gifter som påverkar vattenmiljön. Gifterna i färgen släpper successivt från den målade ytan och hamnar i havet.

Om du borstar båtens skrov när organismerna nyligen har satt sig, vilket sker 1–3 gånger per säsong, behöver du inte bottenmåla båten.

Du kan få besked om när det är dags via sms eller e-post i tjänsten Havstulpanvarningen som du hittar via sajten båtmiljö.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där hittar du också Havstulpankartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med aktuella uppdateringar.

6. Om du ändå måste måla...

Om du måste måla, gör det inte mer än du behöver och tänk på vilken färg du använder. Kontrollera att färgen är godkänd av Kemikalieinspektionen. Tyvärr innehåller även godkända färger skadliga ämnen.

Läs mer om att måla båten och färger.

7. Var kan jag tömma båttoan?

Toalettavfallet innehåller näringsämnen som bidrar till övergödningen av havet. Sedan 2015 är det förbjudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Det gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är k-märkta.

Du hittar tömningsstationerna med webbkartan och appen Hamnkartan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

8. Skydda dig mot båtstöld

En mindre rolig del av båtlivet är stöldrisken. Båttjuvarna passar ofta på i början och i slutet av säsongen när färre rör sig i anslutning till båtarna. Se till båten regelbundet och ordna gärna båtsamverkan med dina grannar på bryggan där ni hjälps åt med tillsyn. Använd godkänt lås, kätting eller härdad låsbygel (klass 3). Stöldmärk både båt och motor och fotografera dem. Notera din motors identifikationsnummer.

9. Slussa och paddla i Åkers kanal

Restaureringen av slussen och Slussholmen i Åkers kanal är klar och du har möjlighet att ta dig förbi genom att bära kanoten över Slussholmen via de nya bryggorna. Bytet av Säbybron pågår dock för fullt, vilket periodvis påverkar framkomligheten i kanalen.

Sommaren 2023 är det möjligt att slussa i Åkers kanal under perioden 22 juni–15 augusti. Under samma period är det även möjligt att passera under Säbybron, alltså den bro som leder över Åkers kanal i nivå med Sockenvägen.

Behöver du kontakta slussvakten hittar du kontaktuppgifterna här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

10. Du som för fram båten är ansvarig

Hur ser mitt ansvar ut som båtägare? Det är du som framför båten som är ansvarig för att den är sjövärdig och framförs på ett sätt som är förenligt med gott sjömanskap. Det gäller oavsett båtens storlek.

Har du en fritidsbåt som är kortare än 12 meter och smalare än 4 meter finns idag inget krav på att du ska ha ett förarintyg för båt.

Men alla som vistas på sjön bör skaffa sig grundläggande kunskaper kring säkerhet, regler och om sin båt.

Publicerad:
Senast uppdaterad: