Sensorer tillför värdefulla data

Genom att samla in olika typer av data med hjälp av sensorer och uppkopplade saker kan vi tillföra realtidsinformation till den digitala tvillingen. Det kan till exempel handla om vattentemperatur, trafikflöden och luftkvalitet.
I Österåker planerar vi för olika typer av sensorer som hämtar in data som kan användas i den digitala tvillingen. Några exempel är:
- Cykelsensorer vid cykelbanor
- Trafiksensorer
- Luftkvalitet
- Vattentemperaturer
Vad kan en sensor göra?
Idag används uppkopplade sensorer överallt utan att vi kanske tänker på det. Vi har sensorer i våra mobiler, när vi åker tåg, bil, buss eller flyg, när vi går in i köpcentrum och mycket mer.
När du åker ned i ett parkeringsgarage till ett köpcentrum vet du redan innan du åker in i garaget om det finns lediga plater. Det är möjligt tack vare sensorer som känner av när en parkering har blivit upptagen.
När du ska söka efter en färdväg i kartan i mobilen och den talar om för dig att det är kö på E4:an, kanske du undrar hur dina kartor kan veta att det är kö? Det är möjligt tack vare att kartan bland annat får data om antalet mobiltelefoner på en viss plats och hur fort de färdas.
IoT – sakernas internet
IoT står för "Internet of Things", och innebär insamling av data i realtid från uppkopplade saker i samhället. Det är saker som kan styras eller ta emot och skicka olika typer av data över nätverk.
Sensorer kan mäta mängder saker som luftkvalitet, väder, mängden bilar på en plats, rörelsemönster och mycket mer.
Här kan du läsa mer om sakernas internet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om Österåkers digitala tvilling
- En digital kopia av Österåker växer fram – läs om vad en digital tvilling är och vilka möjligheter vi som kommun ser att kunna använda den.
- Geodata gör den digitala tvillingen lik verkligheten.