Frågor och svar om digital tvilling
Här har vi sammanställt några frågor och svar om digital tvilling. Klicka på plustecknet för att läsa svaret.
Sveriges kommuner förvaltar idag mängder av data. En digital tvilling gör dessa mer förståeliga och konkreta och kan underlätta beslutsfattande och skapa ett ökat invånardeltagande.
En digital tvilling har möjligheten att visa mängder av data som till exempel luftkvalitet, snöröjning, cyckelstatistik, planinformation, 3D-modeller och mycket mer. Med hjälp av en plattform för en digital tvilling och dessa data skapas möjligheter att analysera och testa scenarion som vi inte kan testa i den fysiska miljön.
En tvilling skapar en djupare insikt om kommunen, vilket gör att vi kan fatta informerade beslut och tillhandahålla en bättre service för invånarna.
Några exempel på hur en digital tvilling kan bidra till utvecklingsarbete i en kommun.
- Stadsplanering och utveckling: En digital tvilling kan hjälpa till med att visualisera och simulera olika stadsplaneringsalternativ. Det blir möjligt att analysera hur olika förändringar, som nya byggnader eller infrastrukturprojekt, påverkar stadens funktion och utveckling innan de faktiskt genomförs.
- Krisberedskap och hantering: Genom att skapa en digital tvilling kan kommunen simulera och öva olika scenarier för krishantering, som naturkatastrofer, olyckor eller sjukdomsutbrott. Detta möjliggör bättre förberedelse och respons vid verkliga händelser.
- Ökad medborgardialog: En digital tvilling kan användas för att engagera medborgarna i stadsutvecklingsprojekt. Genom att tillgängliggöra visualiseringar och simuleringar kan invånarna få en bättre förståelse för planerade förändringar och ges möjlighet att ge sina synpunkter innan beslut fattas.
- Optimering av energianvändning: Genom att integrera sensorer och realtidsdata i den digitala tvillingen kan kommunen övervaka och optimera energianvändningen i olika delar av staden. Detta kan bidra till att minska energiförbrukningen och därigenom förbättra hållbarheten.
- Förbättrad serviceleverans: En digital tvilling kan användas för att övervaka och förbättra kommunens serviceleverans, till exempel inom områden som sophämtning, vattenförsörjning och trafikhantering. Genom att optimera dessa processer kan kommunen erbjuda effektivare och mer pålitliga tjänster till sina invånare.
- Datainsamling och analys: Genom att samla in data från olika delar av kommunens verksamhet kan en digital tvilling ge värdefull information för analyser och beslutsfattande. Detta kan stödja långsiktiga planeringsbeslut och bidra till en mer datadriven och hållbar förvaltning.
- Effektiv resursanvändning: Genom att skapa en digital kopia av kommunens infrastruktur, såsom vatten- och energisystem, avfallshantering och transportsystem, kan kommunen optimera resursanvändningen. Detta kan leda till kostnadsbesparingar och en mer hållbar användning av resurser.
Sammanfattningsvis kan en digital tvilling för en kommun vara en kraftfull verktygslåda för att förbättra förvaltningen, öka effektiviteten och främja hållbar utveckling.
Det är viktigt att anpassa syftet med den digitala tvillingen efter kommunens specifika behov och mål. Österåker har som mål att utveckla ett kostnadseffektivt sätt att både bygga och förvalta sin digitala tvilling.
I Österåker ska alla förvaltningar och avdelningar kunna nyttja den digitala tvillingen som ett modernt verktyg både i dialoger och projekt där kommunen har invånarna som medskapare. I det interna arbetet kan den användas för att kunna simulera scenarion som en grund för att kunna ta kloka beslut.
En digital tvilling används för att optimera prestanda, förbättra planeringsprocesser, förutse fel och förbättra beslutsfattande genom att tillhandahålla realtidsdata och simulera olika scenarier.
En digital tvilling skapas genom att samla in data från sensorer och andra källor från den verkliga världen.
Ihop med data som visualiseras i 3D byggs tvillingen upp. Denna data används sedan för att skapa en virtuell modell med hjälp av simulerings- och modelleringsverktyg.
En digital tvilling kan minska driftstopp, förbättra underhållsplanering, optimera prestanda och minska kostnader.
Det kan vi göra genom att tillåta prediktivt underhåll och simulering av olika drifts- och underhållsscenarier.
Utmaningar inkluderar att samla in tillförlitliga data, att skapa exakta modeller, integrera olika system och sensorer samt hantera komplexiteten i stora datamängder och simuleringar.
Genom att simulera olika drifts- och underhållsscenarier kan en digital tvilling hjälpa till att optimera energiförbrukning, minska avfall och förutsäga miljöpåverkan för att stödja hållbara beslut och åtgärder.
Läs mer om Österåkers digitala tvilling
- En digital kopia av Österåker växer fram. Vad är en digital tvilling och hur kan vi använda den i kommunens utvecklingsarbete?
- Sensorer tillför värdefulla data.
- Geodata gör den digitala tvillingen lik verkligheten.