Gå till innehåll

En digital kopia av Österåker växer fram

En visualisering av huskroppar i en virtuell miljö.

Österåkers digitala tvilling blir en digital kopia av vår kommun. Den kan hjälpa oss att planera och ger oss bra underlag för att utveckla kommunen.

Om Österåkers tvilling

Österåkers digitala tvilling är under utveckling. Den version du ser i dag är en tidig version. Vi arbetar med att analysera behov och möjligheter för att fortsätta utveckla tvillingen.

Digitala tvillingar kommer i framtiden att vara ett viktigt verktyg för alla kommuner. De hjälper oss att göra korrekta analyser och skapa kreativa lösningar och innovationer, säger Pontus Gustafsson, projektledare för den digitala tvillingen i Österåkers kommun.

Vad är en digital tvilling?

En digital tvilling är en kopia av verkligheten

Den visar byggnader, gator, vägar, lampor, träd och annat som finns i vår kommun. Det som finns i verkligheten finns också i stor utsträckning i den digitala tvillingen.

Vi kan samla in data med hjälp av olika sensorer

Vi planerar att sätta ut olika sensorer för att samla in data som hämtas in till den digitala tvillingen. Sensorer kan ge oss information, till exempel om hur många bilar och cyklar som rör sig på olika platser och vid olika tider.

Vi kan också få veta till exempel hur luftkvaliteten är på olika platser. Vi använder också kartor och annan geografisk information, geodata, för att beskriva kommunen och objekten i den digitala tvillingen.

Hur kan vi använda en digital tvilling?

Den digitala tvillingen ger oss information som vi kan använda i vårt planerings- och utvecklingsarbete. Genom att använda tvillingen kan vi testa olika förslag och se vilka som ger bäst resultat. Det gör att vi kan ge bättre service till våra invånare och stödja våra medarbetare och beslutsfattare.

En digital tvilling har många funktioner:

  • Planera framtiden: Den hjälper oss att planera framtida byggprojekt och andra förändringar.
  • Ge nulägesbilder: Vi får en tydlig bild av hur vår kommun ser ut just nu.
  • Visa data: Den gör det lättare att visa och förstå data om vår kommun.

Exempel på hur vi kan använda en digital tvilling

  1. Planera nya bostadsområden: Vi kan till exempel se och visa hur nya byggnader passar in, hur trafiken kommer att fungera och hur solen och skuggan faller.
  2. Testa olika scenarier inför beslut. Vi kan simulera trafikflöden och planera trafik bättre. Genom att använda statistik och realtidsdata kan vi göra bättre trafikplanering.
  3. Studera buller och luftkvalitet: Vi kan undersöka hur olika förslag påverkar buller och luftkvalitet.
  4. Planera för skyfall: Vi kan se hur vattnet rör sig vid kraftiga regn och planera åtgärder för att hantera det.

Tvillingen fortsätter att växa

Vi planerar bland annat att digitalisera alla detaljplaner, vilket kan leda till nya tjänster kopplade till tvillingen.

Vissa data i den digitala tvillingen blir tillgängliga för alla, medan annan data enbart blir tillgängliga för medarbetare och beslutsfattare.

Film om Österåkers digitala tvilling

Österåkers digitala tvilling är ännu inte färdigutvecklad. Vi analyserar behov och möjligheter för att fortsätta att utveckla den.

Österåker är en kommun som växer och har stor nytta av att kunna tydliggöra och underlätta planeringsarbetet både gentemot invånare på ett tydligt sätt, men också internt för att få bra underlag för att utveckla kommunen.

En digital tvilling har många olika funktioner i en kommun. Den kan underlätta planeringen av vår framtida kommun, ge en nulägesbild av vår kommun just nu och öka möjligheter att synliggöra data.

Möjligheterna framåt är stora genom att man också kan simulera olika scenarion gällande exempelvis trafikplanering av olika slag.

Arbetet inleddes redan 2018

I Österåker inleddes arbetet med det som ska bli en digital tvilling 2018.

Arbetet fokuserade då på att ta fram så kallade 360-vandringar som gör det möjligt att besöka nybyggnadsområden och framtida nya bostadsområden i en tredimensionell virtuell miljö. Du kan ta del av flera av dessa 360-vandringar här på österåker.se.

Publicerad:
Senast uppdaterad: