Gå till innehåll
Österåkers kommuns logotype

Föreläsare

Årets föreläsare bjuder på en stor variation. Går det att stoppa gängvåldet? På vilket sätt skapar prevention, tidiga insatser och framgångsrik rehabilitering ett socioekonomiskt värde? Hur bemöter man trotssyndrom och ADHD? Kan Pax i skolan främja en god uppväxt? Hur behöver den öppna ungdomsverksamheten förändras?

Evin står framför en stor järnport i en rosa kavaj.

Evin Cetin, jurist och entreprenör.

Evin Cetin

Går det att stoppa gängvåldet?

Evin Cetin är en jurist och entreprenör som skrivit boken ”Mitt ibland oss”. I sitt jobb som advokat har Evin Cetin mött såväl offren som förövarna i det gängvåld som skakat om vårt svenska samhälle. I Mitt ibland oss träffar hon huvudpersonerna själva: dem som beställer morden, dem som lever med ett pris på sitt huvud och dem som rekryterar narkotikans barnsoldater. Genom deras berättelser kastar Cetin nytt ljus på frågan: Vad är det som händer och går det att stoppa? Mitt ibland oss är skriven tillsammans med journalisten och författaren Jens Liljestrand.

Ingvar Nilsson i närbild när han sitter utomhus med grönska bakom sig.

Ingvar Nilsson, nationalekonom. (Foto: Scanpix)

Ingvar Nilsson

På vilket sätt skapar prevention, tidiga insatser och framgångsrik rehabilitering ett socioekonomiskt värde?

Ingvar Nilsson är nationalekonom som under 35 års tid studerat marginaliseringens ekonomi samt värdet av prevention, tidiga insatser och rehabilitering liksom samverkansfrågor mellan olika offentliga aktörer. Han har tillsammans med kollegan Anders Wadeskog skapat metoden socioekonomiska bokslut. Med hjälp av metoden kan man få ett redskap att värdera det socioekonomiska värdet av prevention, tidiga insatser och framgångsrik rehabilitering. De har genomfört ett stort antal studier bl.a. kring ungdomar på glid, skolproblem av olika slag, missbruk, gängkriminalitet, politisk extremism och psykisk ohälsa. Tillsammans med Eva Nilsson Lundmark har Ingvar också följt, utvärderat och handlett ett hundratal sociala investeringsprojekt. Vi visar en spännande och insiktsfull film med Ingvar Nilsson.

Maria Helander står framför en grönskande bakgrund.

Maria Helander, centrum för psykiatriforskning.

Maria Helander

Hur bemöter vi trotssyndrom och ADHD?

Vad är trotssyndrom respektive ADHD och vad skiljer dem egentligen åt? Vad vet vi om behandlingar som fungerar? Vad kan vi göra i skolan och på fritids för att förebygga och hantera trotssyndrom, bemöta ADHD och minska risk för eskalerad beteendeproblematik?

Gustav Nilsson står framför en turkos glittrande bakgrund.

Gustav Nilsson, leg. psykolog och doktorand vid Linnéuniversitetet.

Gustav Nilsson

Hur kan PAX i skolan främja goda uppväxtvillkor?

Gustav Nilsson är legitimerad psykolog och doktorand vid Linnéuniversitetet. Dessutom är han verksamhetsledare för PAX i skolan.

Gustav kommer att prata om hur PAX kan främja goda uppväxtvilkor för barn och unga. Han kommer att dela med sig av sina erfarenheter från implementeringen i Sverige, rapporter och forskning samt beskriva de studier som pågår.

Jens Storm står framför Alceahuset med grönska omkring sig.

Jens Storm, enhetschef öppen ungdomsverksamhet i Österåkers kommun.

Jens Storm

Hur aktiverar vi ungdomar på nya sätt, utanför de traditionella fritidsgårdarnas ramverk?

Jens Storm är enhetschef för den öppna ungdomsverksamheten i Österåkers kommun.

Den öppna ungdomsverksamheten är i förändring. Ungas förutsättningar och beteenden är inte desamma som igår. Hur möter vi unga där de är och tar vara på deras intressen och behov?

I Österåker växer en ny verksamhet fram med delaktighet, lärande och trygghet i centrum. Jens Storm berättar om det pågående utvecklingsarbetet med fritidsgårdar och fältgrupp och den nya verksamheten Idéverkstan på Ljusterö.

Publicerad:
Senast uppdaterad: