Österåkers kommuns logotype

Ruggenån/Dyviksdalsbäcken

Bild

Ruggenån är ett rätat och måttligt rensat vattendrag. Vegetationen i ån domineras av rotade övervattensväxter i det oftast lugnflytande vattnet. Andelen påverkad mark i närmiljön var betydande 2009. Ån har ett flertal naturliga vandringshinder i form av hällar. Utsättning av Åvaåöring har gjorts i ån och 2020 anlades ett översvämningsområde nära utloppet som ska gynna reproduktion av gädda m.fl. fiskarter. Åns naturvärde bedömdes som måttligt 2009. Ån mynnar ut i Dyviken som har påtagligt naturvärde, klass 3. Vattendraget är en vattenförekomst. Vattenmyndigheten har 2019 bedömt den ekologiska statusen som måttlig och den kemiska statusen, exklusive BDE och kvicksilver, som god.

Möjlig påverkan

Vid sammanflödet med Bodabäcken finns ett markavvattningsföretag. Förutom att Ruggenån påverkas av tillflöden från sjön Ruggen och från Bodabäcken så finns risk för näringspåverkan av gödselhantering på tre platser och näringsläckage från hästhagar, jordbruk, skogsbruk och enskilda avlopp. Vägdagvatten och två olycksplatser på väg 276 kan medföra risk för PFAS och andra föroreningar. Markavvattningsföretag finns vid Bodabäckens tillflöde.

Förslag till åtgärder

Tillsyn av lokalt reningsverk, enskilda avlopp, jordbruk och gödselhantering. Tillsyn av olycksplatserna vid väg 276 och analys av eventuell PFAS i avrinningen därifrån. Åtgärda eventuell påverkan från vägdagvatten från väg 276. Kontrollera betydelsen av vattenuttag. Åtgärda de vandringshinder som finns i ån. Anordna eller förbättra skyddszoner där så behövs och bevara god beskuggning. Spara vegetationen närmast ån och vid anslutande bäckar/diken och följ Skogsstyrelsens rekommendationer för att skydda vattenmiljöerna.

Publicerad:
Senast uppdaterad: