Österåkers kommuns logotype

Sommartips till alla föräldrar!

Familj i soffa

Har ditt barn nya kompisar och slutat be om pengar? Är du orolig för att ditt barn verkar ljuga och kommer hem sent? Eller hänger ditt barn mest vid datorn eller mobilen? Läs mer om vilka tecken du ska hålla utkik efter för att upptäcka att något är på tok och vad du kan göra för att stärka relationen till ditt barn.

Förälder! Visste du att du är den viktigaste personen i ditt barns liv?

För föräldrar kan sommarlovet vara förknippat med oro eftersom många barn då är ute längre på kvällarna, umgås med nya kompisar samt kanske kommer i kontakt med alkohol och narkotika för första gången. Genom att vara uppmärksam och öppen kan du som förälder hjälpa dem att undvika farliga situationer och ha en säker och rolig sommar.

Ett gott samspel och förtroendefullt förhållande mellan föräldrar och barn fungerar som en skyddsfaktor för barnen. Du har en viktig roll att hjälpa ditt barn att göra bra val och fatta kloka beslut. Som förälder kan du alltid göra skillnad, glöm inte det!

Sommartips till föräldrar och vårdnadshavare

  • Var nyfiken på vad ditt barn gör och vem det umgås med. Förhör inte ditt barn, visa att du är intresserad och bryr dig.
  • Kommunicera tydligt med dina barn om dina förväntningar och gränser när det gäller alkohol och narkotika. Var tydlig med att du inte accepterar användning av dessa substanser och att det finns konsekvenser om de bryter mot dessa gränser.
  • Var uppmärksam på ditt barns beteende, till exempel om ditt barn ljuger eller döljer saker för dig, har nya kläder som du inte köpt, har fler telefoner, tar emot eller skickar pengar via Swish på annat sätt än tidigare.
  • Vem och vilka umgås ditt barn med? Umgås ditt barn med nya kompisar, äldre och även unga vuxna. Stäm av med andra föräldrar. Var öppen för samtal och stöd ditt barn om de känner sig pressade att prova alkohol eller narkotika.
  • Ge dina barn alternativ till riskfyllda aktiviteter. Hjälp dem att hitta säkra och roliga saker att göra under sommaren som inte involverar alkohol eller narkotika.
  • Digital närvaro är en självklar del av många barns vardag. Att navigera i föräldraskapet under den digitala eran är inte alltid enkelt, men det är en otroligt viktig del av att fostra säkra, ansvarsfulla och välinformerade barn. Genom att sätta tydliga regler, vara ett gott föredöme, och aktivt delta i ditt barns digitala liv, kan du hjälpa dem att utnyttja teknikens fördelar samtidigt som de undviker dess fallgropar. Kom ihåg att dialogen mellan dig och dina barn är grundläggande; det är den som bygger broar och öppnar upp för en ömsesidig förståelse.
  • Var själv en bra förebild när det gäller alkohol. Drick ansvarsfullt och undvik att bli berusad framför dina barn.
  • Var medveten om vilka fester och sociala evenemang dina barn planerar att gå på och var säker på att det finns tillräckligt med vuxna som övervakar dessa evenemang och att de är säkra.
  • Sök hjälp om du är orolig och var redo att ta itu med eventuella problem. Lita på din intuition, den är sällan fel. Du kan kontakta socialtjänsten eller polisen för råd och stöd. Du kan vara anonym. Läs mer vilket stöd som finns hos kommunen när du är orolig för ett barn

Sommaraktiviteter för unga, hela sommaren

Österåkers kommun erbjuder sommarlovsaktiviteter under hela sommaren. Vad som händer, när och var ser du på osteraker.se/sommarlov

Var där barnen är!

För att skapa en trygg och säker miljö för barn och unga vill vi uppmana föräldrar och andra vuxna att röra er ute där barnen finns, gärna på kvällstid. Vi vet att många ungdomar ofta befinner sig i centrala delarna av Åkersberga, vid Åkers kanal, på grillplatserna i Hackstaspåret och vid våra badplatser.

Du kan också nattvandra genom kommunens organiserade nattvandring. Är du intresserad av att veta mer kan du mejla på nattvandring@osteraker.se

För att göra tonåren lite lättare för både föräldrar och unga, finns Tonårsparlören – en handbok full av fakta, argument och tips. Om du har ett barn som fyller 14 år bör du ha fått hem den i brevlådan, om inte så kan den hämtas hem som webbversion och ljudbok på Tonårsparlören.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad:
Senast uppdaterad: