Österåkers kommuns logotype

Skydda dig mot bedrägerier

Just nu får polisen i Österåker in många anmälningar om bedrägerier mot äldre. Bedrägeriförsöken sker ofta via telefon. Skydda dig och dina anhöriga genom att ta del av polisens tips. Anmäl alltid!

Det är vanligt med olika typer av bedrägeriförsök, exempelvis att bedragare via telefon försöker få dig över 65 år att att logga in på din bank för att sedan tömma ditt bankkonto.

– Vi vet om att denna problematik finns även hos oss i kommunen och förebyggande arbete sker lokalt i samarbete mellan Österåkers kommun och polisen, säger Lena Brodin, trygghetssamordnare i Österåker.

Tips och råd från polisen

Här är polisens tips hur du kan skydda dig mot bedrägeri via telefon:

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående.
  • Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Även om du känner att det här är självklart för dig, kan det vara andra som behöver de här tipsen.

Försök inte lura mig - en utbildning om hur äldre kan skydda sig mot bedrägerier

Försök inte lura mig är ett utbildningspaket som innehåller handledning, filmer och annat material. Syftet är att stärka din förmåga att stå emot bedrägeribrott och minska känslan av skam om du blivit drabbad. Polisen har tagit fram utbildningspaketet i samarbete med PRO, SPF Seniorerna och Brottsofferjouren.

Publicerad:
Senast uppdaterad: