Kampen mot drogerna fortsätter med hjälp av sökhundar

En väktare med hund. Hunden nosar längst med en husvägg till en förskola. Det är en sökhund som hjälper väktaren att hitta droger.

Foto: Patrik Lundin.

Under våren 2022 använder Österåkers kommun sökhundar i det drogförebyggande arbetet. Flera insatser med sökhundar kommer att göras på olika offentliga platser i Österåker.

Det drogförebyggande arbetet i Österåkers kommun har varit framgångsrikt. Polisens trygghetsmätning för 2021 visar att Österåker har uppnått den lägsta nivån av narkotikarelaterade brott på fem år. Dessutom klassas Åkersberga centrum inte längre som en öppen drogscen.

– Österåker arbetar sedan länge aktivt med drogförebyggande arbete och sticker inte ut i statistiken när det gäller droger. Kommunen kommer fortsätta att prioritera det förebyggande arbetet på flera olika sätt, bland annat med sökhundar, säger Daniela Balladares, trygghetssamordnare.

Effektivt sätt att hitta droger

Sökhundar är ett effektivt verktyg som används av flera kommuner i det drogförebyggande arbetet, så även i Österåker. Hundarna som används är professionellt utbildade och testade för att hitta de vanligaste drogerna.

Offentliga miljöer i fokus

En framgångsfaktor i kommunens drogförebyggande arbete har varit samverkan och samarbete med polis, nattvandrande vuxna och väktare på offentliga platser runt om i Österåker. Syftet med att använda sökhundar är att stärka de framgångsrika insatserna ytterligare.

– Österåker ska fortsätta att vara en säker och trygg kommun, där arbetet mot droger har ett stort fokus, säger Lena Brodin, trygghetssamordnare.

För mer information

Du kan läsa mer om kommunens drogförebyggande arbete på österåker.se/droger.

Publicerad:
Senast uppdaterad: