Österåkers kommuns logotype

Modernt och lantligt särskilt boende för äldre på Ljusterö

Sommaren 2021 flyttar de första hyresgästerna in på Ljusterö särskilt boende. Boendet är modernt med många tekniska hjälpmedel som underlättar vardagen, mitt i den lantliga skärgårdsidyllen på Ljusterö.

I anslutning till trygghetsboendet Görjansgården har Ljusterö särskilt boende vuxit fram och är snart redo för inflytt. Och det är inte bara äldre personer med stort somatiskt vård- och omsorgsbehov som ska flytta in. Här ska även flera terapidjur bo och bidra till ökat välbefinnande. Ett terapidjur är en mycket verklighetstrogen robot som ser ut som till exempel en katt eller en hund. Roboten har mjuk och gosig päls och beter sig som ett levande djur. Forskning visar att terapidjuren kan, precis som levande djur, ge lugn och trygghet och vara ett redskap för ökad interaktion och kommunikation med vårdpersonal och anhöriga. Och de är allergivänliga.

På boendet blir det också möjligt att cykla runt i världen på en upplevelsecykel. Det är ett roligt och spännande sätt att få in mer rörelse i vardagen vilket är bra för att stärka muskler och kondition.

Självständighet och jämlikhet är viktigt och på Ljusterö särskilt boende finns hjälpmedel som stödjer detta. Ett exempel är vid måltiderna. Att själv kunna styra över måltiden kan bidra till ökad livskvalitet och ökat välbefinnande. Därför finns här ett hjälpmedel för personer med nedsatt funktion i armar eller händer som vill kunna äta självständigt. Det är en robot som hjälper till med matning, som är enkel att manövrera och att ställa in takten på under måltiden.

Ljusterö särskilt boende ska drivas av Österåkers kommun och rekrytering av personal pågår. Undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeut och fysioterapeut kommer arbeta tätt tillsammans för att ge den bästa möjliga individanpassade omsorgen. Det blir naturligt också ett samarbete med hemtjänsten på Ljusterö och träffpunkten, då de finns i grannhuset.

Ljusterö särskilt boende är valbart för personer som fått insatsen beviljad av sin biståndshandläggare. Boendet rymmer tio lägenheter med flera gemensamma sociala ytor. Varje lägenhet har en egen uteplats och det finns gemensamma altaner för samvaro och för att enkelt kunna ta sig ut i den lantliga naturmiljön.

Publicerad:
Senast uppdaterad: