Gå till innehåll
Österåkers kommuns logotype
Publicerad:
Senast uppdaterad:

Ny socialtjänstlag ger Österåker nya verktyg för ett starkare samhälle

Kvinna i funktionskläder sitter på en klippa i skärgårdsmiljö omgiven av campingutrustning.

Från och med den 1 juli 2025 träder en ny socialtjänstlag i kraft i Sverige. Lagen innebär en omfattande reform för att göra socialtjänsten mer förebyggande, tillgänglig och individnära. I Österåkers kommun innebär det stora förändringar i hur stödet till invånarna kommer att utformas och erbjudas.

För Österåkers kommun handlar det om att ta ett helhetsgrepp på välfärden och att möta invånarna där de är.

– Med den nya socialtjänstlagen får Österåkers kommun ännu bättre möjligheter att arbeta tillgängligt, förebyggande och nära invånarna, säger Mona Bakhshi Poor, socialdirektör i Österåkers kommun.

Enkelt att få hjälp i tid

Lagen innebär ett skifte i perspektiv – från reaktivt stöd till proaktiva insatser. Det ska vara enkelt att få hjälp i tid, innan problem hinner växa sig stora.

I Österåker innebär det bland annat att invånare i större utsträckning ska kunna boka tid direkt med socialförvaltningen, utan krångliga vägar via biståndsbedömning.

– För dig som bor i kommunen innebär det bland annat att du framöver enkelt kommer kunna boka tid direkt med olika funktioner inom socialförvaltningen, smidigt och utan omvägar, förklarar Mona Bakhshi Poor.

Detta innebär att flera insatser, som tidigare krävde formella beslut, nu kommer att kunna ges direkt. Det gäller exempelvis stöd till anhöriga, digital coachning, samtalsstöd och hjälp med privatekonomin.

– Fler insatser kommer också att erbjudas utan krav på biståndsbedömning. Det kan till exempel handla om anhörighetsstöd, stöd av digital coach, rådgivande samtal eller hjälp med ekonomi genom skuld- och budgetrådgivning, säger hon.

Träffpunkt 2.0 och starkare närvaro i skolor

Samtidigt pågår en översyn av kommunens träffpunkter för att göra dem mer moderna och relevanta för invånarna. Med ”Träffpunkt 2.0” vill socialförvaltningen skapa mötesplatser som speglar invånarnas verkliga intressen och behov – och därmed stärker det sociala nätverket i kommunen.

– Samtidigt pågår en översyn av våra träffpunkter, med målet att skapa ”Träffpunkt 2.0” – moderna mötesplatser med anpassade lokaler och aktiviteter utformade efter invånarnas egna intressen och behov, säger Mona Bakhshi Poor.

I skolorna sker också en tydlig satsning för att stötta barn och unga i vardagen.

– Fyra familjestödjare har också placerats direkt ute på skolorna, för att tidigt kunna fånga upp och hjälpa barn och unga i vardagen, förklarar Mona Bakhshi Poor.

Digitala verktyg och stöd för våldsutsatta

Digitaliseringen spelar en viktig roll i den nya socialtjänsten, något som i sin tur skapar tryggare hem och kan förebygga psykisk ohälsa hos barn.

– Vi utvecklar även de digitala stöden. Ett exempel är verktyget Birds, som hjälper par att stärka sina relationer, en viktig insats som skapar tryggare hem som i sin tur kan bidra till barns välmående, säger Mona Bakhshi Poor.

En annan stor förbättring är att stödet till våldsutsatta och även till våldsutövare – nu kommer att finnas lokalt i Österåker.

– Ett viktigt steg är också att stödet till både våldsutsatta och våldsutövare kommer att finns på plats lokalt i Österåker, du behöver alltså inte längre åka till en annan kommun för att få hjälp, säger Mona Bakhshi Poor.

Fokus på äldre och familjer inom LSS

Även om LSS-lagstiftningen inte omfattas av den nya reformen, fortsätter Österåker att stärka stödet till familjer som lever med funktionsnedsättning. Genom evidensbaserade metoder och riktat anhörighetsstöd vill kommunen skapa trygga och hållbara livssituationer för hela familjer.

– Inom LSS, som inte får en ny lag, kommer vi att fortsätta vårt evidensbaserade arbete och genom bland annat anhörighetsstöd stärka familjer där barn, eller vuxna barn, lever med funktionsnedsättning. Tidiga och trygga insatser gör skillnad, både för individen och familjen som helhet, förklarar Mona Bakhshi Poor.

Efter sommaren lanseras även ett nytt initiativ för kommunens äldre: en hälsoscreening för alla över 60 år, som ska följas av individuella hälsosamtal och åtgärdsplaner.

– Syftet är att arbeta förebyggande för att bevara hälsa och livskvalitet långt upp i åldrarna, säger Mona Bakhshi Poor.

Starkt stöd från politiken

Att den nya socialtjänstlagen får ett starkt genomslag i kommunen beror enligt Mona Bakhshi Poor till stor del på det goda samarbetet mellan tjänstepersoner och politiken.

– Det är särskilt glädjande att både vård- och omsorgsnämndens samt socialnämndens ordförande, tillsammans med hela den politiska ledningen, är så engagerade i det nya lagarbetet. Att ha både politik och kommundirektör med på tåget har verkligen underlättat arbetet framåt och skapat goda förutsättningar för en starkare välfärd i Österåker, säger hon.

Med den nya lagen i ryggen och ett tydligt fokus på förebyggande arbete, ökad tillgänglighet, tar Österåkers kommun nu klivet in i en ny tid för socialtjänsten, en tid där stöd ges innan problemen växer, och där varje invånare får rätt hjälp i rätt tid.