Starta och driva skolverksamhet
Här hittar du som bedriver verksamhet inom barnomsorg eller skola i Österåker information och dokument som rör din verksamhets relation till kommunen.
Österåkers kommun har bytt barn- och elevregister till IST Administration. Inloggning gör du via länken nedan. Saknar du åtkomst mailar man enhet och namn till utbildningsforvaltningen@osteraker.se
Vi arbetar tillsammans med IST för att säkerställa en lösning som enbart ger tillgång till definitiva ekonomiunderlag. IST Administration är uppbyggd så att arbetsmaterial från Utbildningsförvaltningen är synligt för alla relevanta parter. Ni behöver inte ta hänsyn till arbetsmaterial som inte är klart innan den 21:sta varje månad, ni ser på kolumnen "Integrerad" om beräkningarna är preliminära (Nej) eller definitiva (Ja).
Vänligen se exempel nedanför:

UBF är medvetna om att detta inte är en optimal arbetssituation men ber er att inte kontakta med frågor om underlag innan ni ser att materialet är markerat godkänt (JA) i kolumnen "Integrerad".
Om du som utförare ska anmäla en elevs studieavbrott från gymnasieskolan använder du blanketten, Anmälan om studieavbrott till hemkommunen. Ladda hem en blankett och fyll i den digitalt. , 1.5 MB.
Har en elev betydande frånvaro ska detta också anmälas, läs riktlinjerna för anmälan till hemkommunen , 102.2 kB, öppnas i nytt fönster. vid avbrutna studier eller omfattande frånvaro.
Anmälan skickar du per post till:
Österåkers kommun
Aktivitetsansvaret
184 86 Åkersberga
- Information till utförare om modersmålsersättning
, 97.5 kB, öppnas i nytt fönster.
- Riktlinjer för bidrag för modersmålsundervisning i grundskolan och anpassad grundskola
, 252.2 kB, öppnas i nytt fönster.
- Ansökan om bidrag för modersmålsundervisning i grundskolan och anpassad grundskola
, 45 kB, öppnas i nytt fönster.
- Riktlinjer för bidrag för modersmålsundervisning i gymnasieskolan och anpassad gymnasieskola
, 165.3 kB, öppnas i nytt fönster.
- Ansökan om bidrag för modersmålsundervisning i gymnasieskolan och anpassad gymnasieskola
, 37.8 kB, öppnas i nytt fönster.
- Studiehandledning på modersmålet
, 140.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Ansökan för strukturbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Med resursskola avses en fristående eller kommunal grundskola som begränsar mottagandet till elever i behov av särskilt stöd enligt 9 kap 15,17 §§ och 10 kap 31a,35 §§ skollagen (2010:800).
Central särskild undervisningsgrupp avser en särskild undervisningsgrupp som har inrättas gemensamt inom en huvudmans organisation inom ramen för ett åtgärdsprogram, enligt 3 kap 11§ skollagen (2010:800). Vid placering i särskild undervisningsgrupp behåller eleven sin placering i ordinarie grundskola.
Syftet med strukturbidraget är att kompensera för organisatoriska merkostnader inom verksamheten, exempelvis högre personaltäthet, anpassade lokaler och mer omfattande elevhälsoinsatser (FGN 2020/0337).
Belopp
Strukturbidrag uppgår 2025 till 28 208 kronor per elev och år exkl. moms. Beloppet har uppräknats med 2,4 procent i budget 2025. Beloppet betalas ut terminsvis i april och november till huvudmannen för elev folkbokförd i Österåkers kommun.
Ansökan
Från hösten 2025 behöver huvudman inte längre ansöka om strukturbidraget.
Frågor
För frågor angående strukturbidrag hänvisas till Anki Wallerå, anki.wallera@osteraker.se, Utbildningsförvaltningen.
- Polisanmälan för skolorna att anmäla alla brott
, 709.3 kB, öppnas i nytt fönster.
- Försäkring
- Yttrande om utökad vistelse i förskola och pedagogisk omsorg
, 109.6 kB, öppnas i nytt fönster.
- Information angående bidrag introduktionsprogram
, 83.5 kB, öppnas i nytt fönster.
- Anmälan ägar- och ledningskrets fristående förskola
, 125.2 kB.