Plats för ny simhall

Två barn hänger i en trampolin i en simhall. De ser glada ut

Kommunstyrelsen har godkänt ett förslag till plats för en ny simhall - bredvid Österåkers multiarena.

Det kommunala fastighetsbolaget Armada har bedömt att livslängden för nuvarande simhall i Söra börjar närma sig sitt slut. Under hösten 2021 fick därför Österåkers kommun i uppdrag att göra en förstudie om en ny simhall. Den 27 mars 2023 beslutade Kommunstyrelsen ett förslag till plats.

– Vi har tagit beslut om en lämplig plats för en ny simhall. Förslaget är mittemot Österåkers multiarena. Läget är bra på många sätt, med närhet till flera skolor och till stationen Åkers Runö, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande.

Vilken typ av simhall det blir står inte klart ännu.

– Om kommunen bygger en ny simhall måste vi hushålla med skattebetalarnas pengar. Vårt uppdrag är att erbjuda simundervisning för skolorna och träningsmöjligheter för simföreningar, för det räcker en klassisk 25-metersbassäng. Men blir det en utomstående byggherre som får uppdraget att bygga simhallen, får de själva stå för utformningen och om de så önskar ett äventyrsbad, säger Michaela Fletcher.

Nästa steg

Nu inleder kommunen nästa steg.

– Vi har avsatt en plats för en ny simhall och kommer att fortsätta att utreda vilken lösning som är bäst för kommunen. Vi behöver till exempel undersöka om Österåkers kommun ska bygga simhallen i egen regi och i sådana fall vilken typ av simhall det blir, säger Fredrik Nestor, etableringsdirektör i Österåkers kommun.

Tidsplan

– Vi kan inte säga med säkerhet när en ny simhall kommer att stå klar. Sådana här projekt tar tid. Därför är det viktigt att säkra upp livslängd för befintlig simhall tills en ny finns på plats, säger Fredrik Nestor.

Kommunfullmäktige fattar beslut om ny simhall i Åkers Runö tidigast i maj 2023.

Bilden visar en karta för marken som är på förslag för ny simhall - mitt emot Österåkers multiarena

Förslaget om plats av ny simhall är mittemot Österåkers multiarena.

Publicerad:
Senast uppdaterad: