Minskat matsvinn och säkrare leveranser av matlådor

Måltidsenheten tillagar över 300 matlådor varje dag till Österåkers invånare.
6000 portioner mat och över 300 matlådor tillagas varje dag i Måltidsenhetens kök till elever och seniorer. Nu har all måltidsplanering digitaliserats vilket medfört säkrare leveranser av matlådor som kommer uppmärkta med mottagarens namn och ett minskat matsvinn.
De invånare som beställer matlådor från Måltidsenheten till sin bostad har tidigare gjort detta manuellt via beställningsformulär. Nu har det blivit möjligt att beställa maten digitalt vilket medfört en rad förbättringar. Fler alternativ har införts på menyn så som vegetariska rätter och efterrätter men beställningarna är nu också betydligt tryggare då risken för felleveranser minskat.
Frida Dagergård är biträdande enhetschef för måltidsenheten och ser redan stora förbättringar i den dagliga hanteringen av all mat:
Digitaliseringen sparar enormt mycket tid för personalen i våra kök och för hemtjänsten. Att matlådorna dessutom kommer uppmärkta med namn ökar tryggheten för mottagaren, då de vet att de får rätt mat, säger Frida.
Hemtjänsten upplever att det blivit lättare att göra ändringar i efterhand samt att hålla ihop alla beställningar på ett och samma ställe. Köket har dessutom fått ett bättre och säkrare produktionsunderlag vilket medför att ingen mat produceras i onödan och matsvinnet minskar. All kökspersonal som lagar mat till Österåkers grundskolor, förskolor, trygghetsboenden och dagliga verksamheter har utbildats i det nya systemet.
Ett nytt kostsystem har ökat kvaliteten i hela måltidskedjan
Det nya kostdatasystemet som införts hanterar nu alla dessa delar:
- Måltidsplanering och näringsberäkning
- Inköp
- Beställning
- Produktion
- Servering och leverans
- Utvärdering
Nyfiken på att veta mer?
Välkommen att kontakta Måltidsenheten:
Margareta Andersson, kostchef – margareta.andersson@osteraker.se
Frida Dagergård, biträdande kostchef - frida.dagergard@osteraker.se