Gå till innehåll
Österåkers kommuns logotype
Publicerad:
Senast uppdaterad:

Anhörigstöd stöttade Ulla och Anna-Lena när deras män drabbades av Alzheimer

En porträttbild på Ulla till vänster och Anna-Lena till höger runt ett bord och samtalar

Från vänster: Ulla Assarsson och Anna-Lena Stenberg

Allt kom smygande. Små tecken blev allt fler och allt tydligare. Något stod inte rätt till med deras män. Till en början ville Ulla och Anna-Lena inte ta in vad de såg utan förnekade alla signaler. Efter en tid gick det inte längre att blunda för sanningen och kvinnorna valde att söka hjälp.

När Ulla Assarssons man bara var 62 år gammal, år 2007, började han få problem på jobbet. Han kände sig missförstådd och var ofta arg. Ulla märkte också att han blev nedstämd och mer dömande. När han senare diagnostiserades med Alzheimers sjukdom kom förklaringen men också sorgen. En sorg som Ulla titulerat ”Ett långsamt farväl” i sin bok som hon gav ut sju år efter makens insjuknande.

Min man började helt plötsligt köra fel och fick svårigheter att orientera sig i trafiken, säger Anna Lena Stenberg.

Till en början var det många små signaler som började oroa Anna-Lena. Hon kände sig inte längre trygg att åka med maken i bilen, något var fel. Utredningen inleds 2019 men det kom att ta två år innan hennes make får diagnosen Alzheimers sjukdom.

Vändningen kom i mötet med andra anhöriga

När Ullas och Anna-Lenas män fick sina diagnoser kretsade inledningsvis mycket kring att få vardagen att fungera. De tog även kontakt med biståndshandläggare i kommunen för att få hjälp och stöd. Långt senare vände de sig till Anhörigstöd och fick för första gången möta andra i liknande situation som sig själva.

– Vändningen kom när jag fick möjlighet att öppna mig och våga prata med andra, säger Ulla Assarsson.

Anna-Lena berättar att det är viktigt att söka hjälp och att det finns en stor ljusning i att känna att man inte är ensam.

Idag lever tyvärr inte Ullas man längre och Anna-Lenas man har blivit tvungen att flytta då det inte längre fungerar att bo kvar hemma, utmaningarna har blivit alltför stora.

Lever du med en närstående som är långvarigt sjuk?

Det kan vara lätt att glömma bort sig själv när mycket energi går till att hjälpa någon annan. För att du som anhörig ska orka och må bra, kan du behöva få eget stöd och vägledning gällande just din situation.

Vi erbjuder kostnadsfri vägledning och stöd till dig som vårdar eller stödjer en närstående som har en långvarig sjukdom, en funktionsnedsättning eller som är äldre. Du kan få stöd både enskilt och genom våra anhöriggrupper.

Stöd för dig som anhörig