Gå till innehåll
Österåkers kommuns logotype
Publicerad:
Senast uppdaterad:

Forskningsrapport visar att Österåkers trygghetsarbete ger verkliga resultat

Människor går över ett torg.

Storängstorget i Åkersberga centrum.

Genom att bygga en slags digital tvilling av Österåker har forskare kunnat utvärdera kommunens trygghetsarbete. Rapporten visar att det arbete vi gör ger goda resultat.

Trygghet ett av kommunens prioriterade områden

Brottsligheten i Österåker har minskat över tid och kommunen har ett lågt antal anmälda brott jämfört med riket och kommunerna i länet. Samtidigt har känslan av trygghet ökat bland Österkersborna. Det visar en fördjupad lägesbild av brottsligheten i kommunen som presenterades i november 2024.

– I Österåkers kommun är säkerhet och trygghet ett prioriterat mål sedan många år. Den minskade brottsligheten och den ökade tryggheten är ett kvitto på vårt långsiktiga och systematiska arbete, men vi nöjer oss inte med det utan förstärker arbetet ytterligare i budgeten för år 2025, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande.

Öppen drogscen arbetades bort

Så sent som 2018 fanns Åkersberga centrum med i polisens lista över öppna drogscener. Tack vare ett strategiskt arbete och samverkan mellan Österåkers kommun, polisen, näringsliv och andra aktörer kunde polisen 2022 rapportera att den öppna drogscenen hade försvunnit.

För att utvärdera kommunens trygghetsarbete fick forskare vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, i uppdrag att analysera insatserna. Projektet har kunnat genomföras tack vare finansiering från Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Forskarna vid KTH byggde upp ett slags parallellt Österåker, en syntetisk modell som fungerade som en kontrollgrupp. Det gav oss möjlighet att se hur situationen i Österåker skulle ha sett ut utan våra åtgärder, säger Mats Övergaard, trygghetssamordnare i Österåkers kommun.

Åtgärder har haft tydlig positiv effekt

Forskarna intervjuade nyckelgrupper inom kommunen som har haft en roll i arbetet med att få bort den öppna drogscenen. Parallellt har de kartlagt och analyserat brottsstatistik från polisen och Brå. Forskarna genomförde även en trygghetsundersökning tillsammans med kommunen.

– Utan våra åtgärder hade vi haft ett helt annat läge i Österåker. Det är det som rapporten visar. Forskarna visar att våra brottsförebyggande åtgärder, våra sociala och situationella insatser och samverkan med näringslivet, polisen och väktare har haft en tydlig positiv effekt, säger Mats Övergaard.

Förebyggande arbete en nyckel

Forskarna pekar på flera framgångsrika strategier i kommunens arbete. Det handlar om situationellt trygghetsarbete, där man jobbar med hur en plats är utformad för att försvåra brott och skapar trygga miljöer.

Fältgruppens arbete, ökad väktarnärvaro och riktade föräldrainsatser har också gett resultat. Erfarenhetsutbyte med närliggande kommuner och olika nätverk har även det varit värdefullt.

Att stärka barn tidigt är viktigt. Österåkers kommun använder beprövade metoder i skolan, som Pax för studiero och trygghet i klassrummet, Yam för psykisk hälsa och Ros för respekt och självrespekt. En meningsfylld fritid med goda vuxna förebilder är också viktigt.

– Tidiga och förebyggande insatser är nyckeln till långsiktiga förändringar. Vi kommer att fortsätta det arbetet tillsammans med polisen. Tack vare forskarnas utvärdering har vi nu evidens för att vårt arbete ger resultat, säger Mats Övergaard.