Österåkers kommuns logotype

Ungdomars läslust har ökat i Österåker

Bilden visar en ung tjej på biblioteket som läser en bok

De senaste åren har flera rapporter slagit fast att unga läser mindre än förr. Läsning av längre texter lär oss tänka snabbare och bli mer analytiska. Österåkers bibliotek har arbetat målinriktat med olika aktiviteter att få fler unga att läsa böcker - insatserna har gett positiva resultat.

Under 2023 gjorde Österåkers bibliotek en spännande förflyttning. Besöken på biblioteket i Åkersberga centrum har ökat med 17 procent. Dessutom ökade utlån av böcker med 8,3 procent jämfört med året innan.

– Vi har arbetat målinriktat med läsfrämjande insatser och framgången är resultatet av god planering och genomtänkta aktiviteter, säger Anna Corbett, kultur- och bibliotekschef.

Utlån av barn- och ungdomsböcker ökade med 15 procent. Framförallt inom genren spänning och skräck. Manga är även populärt just nu.

– Under 2023 ökade vi antalet evenemang för barn och unga på biblioteket med 115 procent. Vi uppfinner inte hjulet på nytt utan gör det vi kan bäst som bokklubbar, läsutmaningar och skrivarkurser. Till exempel återuppstod vår populära skrivartävling, säger Mathilda Fitoussy, utvecklingsledare på Österåkers bibliotek.

Biblioteket ser ett samband mellan aktiviteterna och det ökade läsintresset hos unga i Österåker. En annan framgångsfaktor är BookTok - böckerna som trendar på TikTok. Biblioteket i Åkersberga centrum har fyllt en särskild BookTok-hylla.

– Just nu ser vi en stor efterfrågan på Heartstopper-böckerna av författaren Alice Oseman, men vi ber även unga att tipsa oss om böcker att köpa in och förslag på evenemang, säger Mathilda Fitoussy.

Under 2025 blir det lagkrav på bemannade skolbibliotek.

– Det är en positiv utveckling och det ska bli spännande att se vad det leder till, avslutar Mathilda Fitoussy.

Var en läsande förebild!

Bibliotekets tips till vårdnadshavare för att öka läslusten hos barn och unga är att vara en läsande förebild. Högläsning är en mysig aktivitet för alla åldrar, även äldre barn.

Publicerad:
Senast uppdaterad: