Österåkers kommuns logotype

Tommy Nilsson släpper ny låt under nationaldagsfirandet på Ekbacken

Tommy Nilsson sitter vid en bergshäll och tittar åt sidan.

Det blir premiär för en ny låt av Tommy Nilsson under kommunens traditionsenliga nationaldagsfirande på Ekbacken den 6 juni. I en intervju för Österåkersborna berättar han om sin nya musik och delar med sig av sina smultronställen i Österåker.

Vad betyder nationaldagen för dig?

– Jag tänker att det är bra att ha en dag att samlas kring med tanke på hur det ser ut i världen. Det ska vara en glädjens dag. Vi ska känna oss stolta över att vi är ett inkluderande land.

Har du spelat i Österåker förut?

– Nej, inte en hel konsert, så det är på tiden, jag har ju bott här i över tio år nu!

Vad kommer vi få höra på nationaldagen?

– Det blir några låtar som folk känner till som till exempel Öppna din dörr. Och så blir det premiär för min senaste låt som släpps 7 juni. Österåker blir först att höra den!

Kan du berätta mer om dina nya låtar som du släpper i år?

– Musikindustrin har ju förändrats. Artister släpper låtar och inte plattor. Men jag känner att jag inte kan jaga låtar längre. Nu har jag gått tillbaka till hur jag jobbade förr och gått in i studion tillsammans med killarna i bandet. Nu slipper vi sitta på varsitt håll och skickar filer till varandra. Det är inspirerande att jobba tillsammans med bandet för det händer alltid något med låtarna. Jag gillar verkligen att gå tillbaka till det gamla sättet att arbeta. Den nya plattan innehåller 10 låtar.

Hur ser processen ut när du skriver musik?

– Jag brukar komponera i min friggebod på piano. Först gör jag ett skelett till låten. Musiken kommer ofta först, och när jag improviserar så kan ett ord eller en mening dyka upp som passar in. Sen tar jag med en 15 låtar till studion som vi jobbar med. Under våren spelade vi in grunden till låtarna på 4–5 dagar, det är ett bra sätt att höra att de hör samman.

Vad inspirerar dig i ditt skapande?

– Det kan vara allt ifrån något ur en film eller en bok. Det kan också vara en händelse som får i gång mig. Genom åren har jag definierat om vad framgång innebär för mig. Jag är som lyckligast när jag sitter hemma och lyckas få ihop en fin låt.

Har du något sommartips för den som vill besöka Österåker i sommar?

– Wira bruk! Ta en kopp kaffe, se på smideshantverket eller besök något evenemang vid Tingshuset eller Wiraspelen.

Vad gillar du med din hemkommun?

– Närheten till allt, förskola, Stockholm, Åkersberga centrum, Norrtälje och naturen och havet såklart! Jag är glad över att min dotter får uppleva det. Häromdagen var hon med förskolan och badade i vackra Domarudden.

Vill du hälsa något till Österåkersborna?

– Välkommen till Ekbacken på nationaldagen!


Publicerad:
Senast uppdaterad: