Österåkers kommuns logotype

Svara här – Det blir konst!

En stor, röd blobb bredvid en bild på en kvinna som affischerar på en anslagstavla.

Hur skapas konst? Genom kreativitet förstås. Men börjar inte allt med en idé?

Klara Wirsén Suchowiak och Stina Wirsén är medlemmar i den konstnärsduo som genom upphandling fått uppdraget att skapa en lekskulptur i nybyggnadsområdet Hagby äng och kulle i närheten av Åkers Runö station. Här kommer ett nytt bostadsområde att växa fram med plats för bostäder, förskola, seniorboende och en större park med plats för lek men även en paviljong.

– Vi konstnärer har skapat en digital frågesida för att vi vill höra med er som bor i Österåker hur ni ser på delaktighet och ensamhet. Vi vill undersöka hur delaktighet och ensamhet kan se ut, säger Klara Wirsén Suchowiak.

– Vilken färg har till exempel delaktighet? Ensamhet? De underlag vi får in kommer att påverka hur skulpturen blir; kanske behövs plats för både gemenskap och ensamhet på en lekplats?

Workshops under våren

Förskolor, skolor och seniorer får under våren delta i workshops tillsammans med Stina Wirsén, Klara Wirsén Suchowiak och även konstnären Jacob Dahlgren som fått uppdraget att gestalta en paviljong i samma park.

Genom måleri, skulptur och modellbygge har yngre och äldre fått möjlighet att vara kreativa och skapa både målningar och skulpturer.

På förskolan Vildvittran har barnen till exempel skapat lekskulpturer inspirerade av de forntida Tråsättrafigurinerna.

Anmälan

– Vår arbetsprocess är att ställa frågor som hjälper oss att skapa konst och svaren hjälper oss fram i en undersökande process. Enkelt sagt: Konst blir frågor – blir konst, säger Klara.

Under maj finns möjlighet att delta i workshops på träffpunkten Fyren i Åkersberga. Anmälningslistor finns uppsatta på Fyren.

Kan du inte delta, men vill vara med och påvkera?

För dig som av någon anledning inte kan delta i våra workshops, men ändå vill vara en del av konstprocessen, kan svara på frågorna på webbplatsen Lekskulptur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Den konstnärliga processen som konstnärerna arbetar utifrån kallas deltagarbaserad skissprocess. Den utgår från platsen som konsten kommer att skapas för och låter konstnärerna inspireras av platsen och de som vistas, eller kommer att vistas där. Tanken är att konstverken formas av den platsen och att konsten på så sätt blir unik.

Publicerad:
Senast uppdaterad: