Österåkers kommuns logotype

Nu trappar vi upp folkhälsoarbetet till Hackstabackens topp!

Vintrig vy från nedre delen av Hackstabacken. Man ser tre utsiksplatser/viloplan i trä på vägen upp.

Här syns två viloplan i trä och utsiktsplatsen på toppen. Trappan har ännu inte börjat anläggas.

Österåkers kommun är den aktiva frilufts- och idrottskommunen som vill ge dig som invånare och besökare många härliga möjligheter till friluftsupplevelser och rörelse.

Kanske har du passerat Hackstabacken nyligen och sett att det pågår byggnationer? I så fall har du observerat alldeles rätt. För nu bygger vi Hackstatrappan som leder upp till Hackstabackens topp. Cirka 300 trappsteg, 160 meter lång och med fyra platåer. Det gör den sannolikt till länets längsta trätrappa.

På toppen bygger vi en utsiktsplats där du kan njuta av den fantastiska utsikten. En klar dag ser du hela vägen till Stockholm och Globen (numera Avicii arena) och ut mot vår vackra skärgård. På närmare håll panoramavyer över Åkersberga med närområden.

Träning för alla åldrar

Trappan ger också en riktigt rolig möjlighet till träning för alla åldrar. Du kan ta dig upp trappsteg för trappsteg i lugn takt, stanna upp och vila vid viloplanen och titta på utsikten. Andra kanske väljer att skutta upp, ta hela svängen runt Hackstabacken och upprepa bedriften tills mjölksyran sätter stopp.

– Åkersbergas centrala och lättillgängliga friluftsområde Hacksta får härmed ytterligare en attraktion och besöksmål som vi hoppas ska locka alla åldrar till besök när den är klar. Själv längtar jag efter att få anta utmaningen! säger Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Invigning av Hackstatrappan beräknas till våren 2024.

Sedan tidigare hittar du i Hacksta friluftsområde en böljande mtb-bana, en professionell discgolfbana, ocr-hinder och flera motionsspår – utöver den härliga skogen, som bjuder på många fina stigar att ströva fritt bland.

Publicerad:
Senast uppdaterad: