Österåkers kommuns logotype

Längtar du ut? Gröna kilarna visar vägen

Kvinna vandrar med ryggsäck längs en stig i skogen.

Härligt att vandra i skogen.

Vi vet alla att vi mår bra av att vistas i naturen. De stora naturområden som omger oss här i Österåker och hela Stockholmsregionen kan du nå lättare än du tror genom de så kallade gröna kilarna.

Här i Stockholms län finns tio gröna kilar som tillsammans bildar unika och sammanhängande naturområden. De är nära sammankopplade med bebyggelsen i både stads-, landsbygds- och skärgårdslandskapet.

De gröna kilarna innebär att det aldrig är långt till naturen för länets invånare och besökare. De skapar också goda förutsättningar för ett rikt växt- och djurliv i regionen.

De tio kilarna utgörs av Järvakilen, Rösjökilen, Angarnkilen, Bogesundskilen, Nacka-Värmdökilen, Tyrestakilen, Hanvedenkilen, Bornsjökilen, Ekerökilen och Görvälnkilen. Stora delar av Österåkers naturområden omfattas av Angarn- och Bogesundskilen.

Tärnanområdet – ett riksintresse för friluftslivet

Tärnanområdet ingår i Angarnkilen och är länets största sammanhängande skogsområde. Området är rikt på biologisk mångfald, sjöar, gammelskog och naturens tystnad. Närmare vildmark än så här är svårt att komma i Stockholmstrakten och området är därför utpekat som riksintresse för friluftslivet.

Roslagsleden slingrar sig fram genom skogarna och passerar flera sjöar och hagmarker. Tärnanområdet breder ut sig över tre kommuner. Från Domarudden i Österåkers kommun i söder till Riala i Norrtälje kommun i norr och över till Vallentuna kommun i väster.

Domarudden en bra utgångspunkt

Domaruddens friluftsgård är en bra utgångspunkt för dig som vill upptäcka Tärnanområdets vackra och högt skattade natur. Även vid Wira bruk ansluter Roslagsleden till Tärnanområdet.

Antalet vandringsleder och stigar är begränsat i Tärnanområdet. Det innebär att du som besökare i markerna bör vara förberedd på att kunna ta dig fram på egen hand. Ta gärna med karta och kompass.

Såväl Friluftsfrämjandet i Österåker som Naturskyddsföreningen i Österåker anordnar regelbundet vandringar i området för dig som gärna vandrar i sällskap med andra.

Filmer om de gröna kilarna

På Gröna kilars egen webbplats kan du se filmer om de gröna kilarna, bland annat en film från Trastsjöskogen här i Österåker.

Se filmer om de gröna kilarna på gronakilar.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gröna kilars dag den 19 maj

Gröna kilarna uppmärksammas extra och firas den 19 maj med olika aktiviteter runt om i Stockholmsregionen. Ansvarig för aktiviteterna är Naturskyddsföreningens lokalföreningar.

Österåkers Naturskyddsförening ordnar i år en tur till Tärnan-området.

Vill du veta mer om samverkan för de gröna kilarna?

Samverkan gröna kilar nordost är ett samarbete mellan de åtta kommunerna Danderyd, Sigtuna, Sollentuna, Täby, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

Samverkan gröna kilar (gronakilar.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: