Österåkers kommuns logotype

Fira Sverigefinnarnas dag i Österåker!

En flagga blå kors omgiven av gult på vit botten

Sverigefinnarnas flagga

Österåkers kommun är förvaltningsområde för det finska språket och den 24 februari är det Sverigefinnaras dag. Dagen ska synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.

Program för firandet av Sverigefinnarnas dag i Österåker

Program lördagen den 24 februari:

Klockan 13: Flagghissning på Storängstorget i Åkersberga centrum med musik och tal.

Klockan 13.30: Musik och kaffeservering på Fyren, Stationsgränd 18. Sofia och Magnus Kortelainen uppträder med sång, kantele- och fiolmusik liksom allsång. Fri entré.

Klockan 15–16.40: Ny finsk film presenterar "Döden är de levandes problem" (Peluri – kuolema on elävien ongelma) visas på Bio Facklan. Biljetter köper du på Bio Facklans webbplats. Länk till annan webbplats.

Arrangörer:

Österåkers kommun i samarbete med: Sverigefinnar i Österåker, Bio Facklan och Finlandsinstitutet

Finländarnas historia i Sverige

Finländarnas historia i Sverige spänner över nästan tusen år. Finland införlivades i det svenska riket på 1100-talet. Under det finska kriget 1808–1809 förlorade Sverige kriget mot Ryssland och blev av med sin östra rikshalva. Först efter den ryska revolutionen 1917 blev Finland ett självständigt land.

Under de hundratals år som Finland var en del av Sverige skedde en omfattande migration mellan länderna. Finlands västkust har många svenskspråkiga områden och många finländare flyttade hit för att arbeta inom gruvnäringen i Bergslagen och Falun eller i skogen i Värmland.

Finland fick försvara sin självständighet mot sovjetisk invasion i flera krig under andra världskriget 1939–1945. Över 80 000 krigsbarn skickades till Sverige från Finland och cirka 7 000 av dem blev sedan kvar i landet. Under 1950–1970 migrerade hundratusentals finländare till Sverige för att arbeta i den växande industrin.

Officiell dag i den svenska almanackan

Enligt Institutet för språk och folkminnen Länk till annan webbplats.började Sverigefinnarnas dag att firas 2011 för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet. 2013 blev den 24 februari en officiell dag i den svenska almanackan. Sedan 2014 har sverigefinnarna en egen officiell flagga med två kors i blått och gult på vit botten.

Dagen firas på folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag den 24 februari. Han levde 1796–1875 och var en finsk språkvetare som gjorde resor hos bland annat skogsfinnarna i Värmland. Han grundade den första finska föreningen i Sverige i Stockholm 1830.

Förvaltningsområde för det finska språket

Sverige har fem nationella, inhemska minoriteter, de är en del av det svenska kulturarvet. Kulturen och språken ska värnas om och skyddas som den kulturskatt de är.

Sverigefinnarna utgör den största inhemska, nationella minoriteten i Sverige med över 730 000 invånare varav över 5 000 bor i Österåker. Österåkers kommun är förvaltningsområde för finska språket och du har rätt till information och service på finska.

Den 24 februari flaggar Österåker även för Ukraina

Lördagen den 24 februari infaller även årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina. Österåkers kommun uppmärksammar årsdagen och flaggar därför även med den ukrainska flaggan.

Publicerad:
Senast uppdaterad: