Österåkers kommuns logotype

Årets Österåkersbo är Agneta Strandäng

Porträttbild av Agneta Strandäng i vit och svartrandig tröja. En somrig dag med blå gimmel, stranden och havet i bakgrunden.

Agneta Strandäng vid Österskärs havsbad.

Efter sammanställning av inkomna röster och motiveringar från Österåkersborna har Kommunstyrelsen utsett Agneta Strandäng som första mottagare av utmärkelsen Årets Österåkerbo. Genom åren har hon givmilt delat med sig av bilder på smultronställen i Österåker, vilka ofta publiceras i nationella medier.

– Det är såklart väldigt roligt och en ära att få utmärkelsen Årets Österåkersbo, säger Agneta Strandäng.

Årets Österåkersbo är en ny utmärkelse som går till en person som gjort en värdefull insats för kommunen och de som bor i Österåker.

– Jag är född i kommunen och har bott här i nästan hela mitt liv. Min upplevelse var att det fanns en negativ bild av Österåker, den ville jag ändra på. När jag fick en mobil med kamera av min son började jag att ta bilder under mina promenader med hunden, berättar Agneta Strandäng.

Det är med stort engagemang som hon berättar om Österåker och att fånga årstidernas skiftningar här på bild.

– När jag började att fotografera arbetade jag inom vården i kommunen. Förutom att bilderna uppskattades i media fick de uppskattning av de som inte hade fysiska möjligheter att ta sig ut i naturen själva, säger Agneta Strandäng.

Under flera år har hon skickat in bilderna till nationella medier vilka ofta visat dem i bästa sändningstid och i sociala medier. Agneta Strandängs bilder på naturen i Österåker skapar stor glädje och stolthet för vår fantastiska skärgårdskommun samtidigt som de sätter Österåker på kartan.

– De flesta av mina bilder är tagna vid Österåkers havsbad och Solbrännan, men Näsudden är också ett smultronställe. Jag tycker om närheten till havet och den stora naturrikedomen, säger Agneta Strandäng.

Tilldelades priset under nationeldagsfirande på Ekbacken

Utmärkelsen Årets Österåkersbo delades ut av Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) under kommunens Nationaldagsfirande på Ekbacken den 6 juni.

– Stort grattis Agneta Strandäng! Årets Österåkerbo är ett sätt för oss att uppmärksamma det fantastiska engagemang som finns hos många personer i vår kommun och skapa stolthet för vår fantastiska skärgårdskommun, säger Michaela Fletcher.

Motivering

Årets Österåkersbo går till en person som gjort en värdefull insats för Österåkers kommun och Österåkersborna. Genom åren har hon givmilt delat med sig av bilder på smultronställen i Österåker, vilka ofta publiceras i nationella medier. Bilderna skapar stor glädje och stolthet för vår fantastiska skärgårdskommun samtidigt som de sätter Österåker på kartan. Tack för din generositet, ditt stora engagemang och alla fantastiska bilder Agneta Strandäng! Vi hoppas få ta del av många fler i framtiden.

Foto: Agneta Strandäng

Publicerad:
Senast uppdaterad: