Österåkers kommuns logotype

Älskade platser där många vill vara

Landskapsarkitekten Gisela Holmgren står i en lekpark och slår ut händerna i en glad gest.

Landskapsarkitekten Gisela Holmgren i Kråkbergsparken.

Efter 24 år som tongivande landskapsarkitekt i Österåkers kommun går Gisela Holmgren nu i pension. I sin roll har hon och hennes kollegor förverkligat beslut om uppskattade omvandlingar av våra gemensamma utemiljöer. Här berättar hon om tre platser som har betytt lite extra.

– Min resa i Österåkers kommun har varit fylld av många spännande och givande uppdrag. Att välja mina absoluta favoriter bland alla dessa erfarenheter är en utmaning i sig. Men om jag tvingas välja, så är det tre platser som jag verkligen uppskattar, nämligen Stadspark Åkers kanal, Järnvägsparken och Röllingbyparken, säger Gisela Holmgren.

Gemensamt för platserna är att de erbjuder en rik mångfald av aktiviteter för besökare i alla åldrar.

– Naturen längs Åkers kanal är i dag rik på skönhet och naturvärden. Järnvägsparken har blivit som ett andra vardagsrum för invånarna och utgör en viktig del av Österåkers hjärta och själ. Röllingbyparken har blivit en mycket populär aktivitetspark full av lek och liv.

Kanalen en glömd pärla

Men så har det inte alltid varit. Trots att Åkers kanal har en central placering i Åkersberga och en rik och lång historia, var den fortfarande år 2000 en glömd och rätt igenvuxen pärla.

– När jag började arbeta i kommunen för 24 år sedan såg jag vilken enorm potential Åkers kanal hade. Det var uppenbart att det var en plats som skulle kunna blomstra och locka både invånare och besökare med sin historia och naturvärden.

Arbetet med att omvandla kanalområdet till stadspark inleddes 2003 och pågår fortfarande. Idag är Stadspark Åkers kanal en plats där invånare i alla åldrar kan njuta av utomhusaktiviteter och koppla av i vacker natur. Här kan du promenera längs kanalen, njuta av konstverk, umgås eller helt enkelt sitta och titta på båtar och djurliv.

– Det är en plats där minnen skapas och jag är otroligt stolt över att ha varit en del av dess utveckling.

Röllingbyparken

Röllingbyparken är ett exempel på hur ett tidigare försummat område har förvandlats till en livfull och trygg samlingsplats. Platsen var förut en övergiven bollplan mellan Hantverksvägen och Röllingbyvägen. I dag är den en efterlängtad plats för aktiviteter i hjärtat av Åkersberga.

– Genom medborgardialoger bad vi invånarna om deras önskemål. Svaren var tydliga: en park som lockar till liv och rörelse för människor i alla åldrar, med fokus på barn och ungdomar. Många föreslog en trygg park med grönområden, vackra inslag, en padelbana och ett utegym. Vi lyssnade och tog med oss önskemålen till ritbordet.

Idag är Röllingbyparken inte bara en vacker plats att besöka, den erbjuder en mängd roliga aktiviteter för alla. Med färgglada asfaltytor, klätterskulpturer och mysig belysning har vi en plats där barn och ungdomar kan leka och utforska.

– Jag är stolt över att ha varit en del av detta fantastiska projekt och ser fram emot att se hur parken fortsätter att blomstra i framtiden.

Järnvägsparken

Gisela Holmgren har varit delaktig i utformningen av Järnvägsparken inte bara en, utan två gånger. Den första gången var 2002 och den andra gången var nyligen, när parken utvidgades för att passa med utbredningen av Roslagsbanan och Åkersberga station.

– Den nya Järnvägsparken är verkligen en härlig plats att vara i. Den funkar som Åkersbergas vardagsrum och är omtyckt av alla, oavsett ålder eller intresse. Jag är speciellt stolt över hur vi har lyckats väcka Åkersbergas historia till liv genom lekplatsens miniatyrer av byggnader från förr.

Men Järnvägsparken innehåller inte enbart lekfulla blinkningar till Åkersbergas historia. Här finns även innovativa lösningar för dagvattenhantering. Längs järnvägen finns det en ”regnträdgård” som kan hantera regnvatten även från extrema regnfall. Du hittar också vackra planteringar, gräsytor för lek, konstverk och utrymmen för avkoppling.

– Vi har verkligen försökt skapa en plats där alla känner sig välkomna och där det finns något för alla att upptäcka och njuta av.

Mer än bara ett jobb

När Gisela Holmgren nu ser tillbaka på sina 24 år i Österåkers kommun är det med glädje och stolthet.

– Det har varit mer än bara ett jobb för mig. Det har varit en passion och en möjlighet att bidra till att göra vår kommun till en ännu bättre plats att leva, arbeta och växa upp i. Jag har fått äran att arbeta med fantastiska människor och tillsammans har vi getts möjlighet att genomföra många projekt och initiativ som har gjort skillnad för våra invånare.

Bilderna visar Järnvägsparken, stadspark Åkers kanal och Röllingbyparken.

Publicerad:
Senast uppdaterad: