Vävda rum - virtuell konst på olika platser samtidigt i hela landet

Två digitala renar i en sandlåda.

Pastelae, Berget

Den digitala konstvärlden möter oss på fysiska platser - överallt i Österåker. Utställningen pågår till 30 september. OBS! Uppdaterat med plats för varje konstverk.

Utanför jordkällaren i Österåkers konsthalls trädgård vid Länsmansgården i Skånsta befinner sig en flock renar. Vad vill de oss? Vävda rum är en unik utställning med tio av Sveriges främsta och kanske mest spännande konstnärer som arbetar med offentliga konst och augmented reality (AR). Det vill säga samma teknik som det kända spelet Pokémon Go, men här i konstnärligt syfte.

Genom att ladda ner gratis-applikationen ”Vävda rum” till sin mobil kan du som besökare, se på en karta var konstverken är utplacerade i Österåker och besöka dem. På så sätt kan du utforska nya perspektiv på välbekanta platser. I utställningen kan du till exempel möta en vattenande som ändrar form beroende på det lokala vädret, jogga tillsammans med en virtuell pt eller skriva poesi i ett gemensamt ordmoln. Varje konstverk är anpassat för en offentlig plats, som till exempel ett torg eller en fontän. Verken är interaktiva och flera är virtuellt sammankopplade – till exempel kan en besökare i Åkersberga möta en annan i Jokkmokk genom att de båda dyker upp som renar i en virtuell renhjord.

I hela Sverige står lokala konstföreningar som värdar för utställningen och placerar ut verken på offentliga platser i sin kommun. Bakom utställningen står Riksförbundet Sveriges Konstföreningar som med sina drygt 620 medlemsföreningar och riksomfattande nätverk av utställningsarrangörer sprider samtidskonst till hela Sverige. Österåkers konstförening deltar som lokal förening med stöd av Österåkers kommun. Utställningen finansieras av Svenska Postkodstiftelsen.

— Med Vävda rum slår vi ett slag för att alla ska ha möjlighet att uppleva konst. Samtidigt vill vi med hjälp av ny teknik och våra medlemsföreningar skapa möten mellan människor i alla åldrar. Säger Linn Hübinette, projektledare på Riksförbundet Sveriges Konstföreningar.

I Österåker kan konsten kan ses bland annat på Storängstorget, Österåkers konsthall Länsmansgården, Järnvägsparken med flera platser. Kontakta Österåkers konsthall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för mer information eller gå in på sidan Vävda rum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du konstverken i Österåker

  • Mediciner för tur och empatisk magi av James Webb. Järnvägsparken, parkbänk vid scenen.
  • Giga-annum av Åsa Cederqvist. Ödetomten vid västra parkeringshuset.
  • Parallella världar av Erik Magassa. Storängstorget, hörnet vid Hemtex.
  • Det långa sorlet av Untold garden. Storängstorget vid fontänen.
  • Den tredje länken av Adam James. Ekbacken mellan scenen och kanalen.
  • Sammanväva av SONG. Torget vid Åkerstorp
  • Rootunda av Space Popular. Åkerbro kanalen.
  • Jogg your mind av Oscar Häggström. Utegymmet i Hackstaskogen.
  • Berget av Pasleale. Länsmansgården, Jordkällaren.
  • Ögonsvävare vid Pseudo Monas fontän av Lundahl & Seitl. Länsmansgården bakom Länsmanshuset vid lilla trädet i mitten.

Konstnärerna som deltar i Vävda rum

Space Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, James Webb, Adam James och SONG (Choterina Freer, Anna Kinbom och Rut Karin Zettergren i samarbete med Paola Torres Núñez del Prado, Jonas Pajari & Rosalie Yu).

Publicerad:
Senast uppdaterad: