Österåkers kommuns logotype

Väntjänst på finska

Två kvinnor sitter på soffan

I bild Inga Savukoski Välitalo och Lea Vaattovaara

Träffpunkten Fyren erbjuder väntjänst på finska. Träffa Inga Savukoski Välitalo som berättar hur det fungerar.

Inga Savukoski Välitalo berättar om mötesplatsen Fyren och den väntjänst som finns på svenska och finska. Åkersberga finska förening är en av föreningarna som samarbetar i väntjänsten på Fyren. Inga sitter i väntjänstens styrelse som kontaktperson för finska föreningen.

Fyren har öppet måndag till fredag från klockan 10.00 till 15.00. Du kan komma hit för en kopp kaffe eller ett mellanmål. Alla föreningar som tillhör väntjänsten får låna Fyrens lokaler utanför ordinarie öppettider. Aktiviteter och annat kan även planeras på kvällar och helger.

Åkersberga finska förening anordnar aktiviteter som till exempel stavgång, och dans gymnastik på onsdagar. På torsdagar kan du som behöver lite extra hjälp med din dator eller telefon komma hit och få den hjälp du behöver. Det finns även en bokklubb som träffas, samt en sygrupp som kommer att ha sin uppstart till hösten. Finska pratgruppen samlas varannan torsdag.

Väntjänsten går ut på att man kan komma till Fyren för att prata med människor, på både svenska och finska, eller vara med på olika aktiviteter. På torsdagar finns det finskspråkiga personer på plats. Du kan träffa gamla bekanta eller knyta nya kontakter helt kravlöst. Inga berättar att det är underbart att få träffa andra och prata finska.

Väntjänsten finansieras av kommunen som betalar hyra, städning och en anställds lön. Allt annat görs av volontärer.

Inga berättar om sig själv:

Jag är 73 år gammal, jag flyttade från Kemi Luleå när jag var 6 år gammal. Senare flyttade jag till Åkersberga med min man på grund av jobbet. Min moster bor i Kemi, så henne besöker jag.

Jag har två barn, barnen talar inte finska. Och dottern fick inte finskundervisning i skolan, vilket båda barnen tyckte var fel att de inte fick.

Lea Vaattovaara frågar vad Inga vill ha på finska. Hon svarar att hon saknar glada finska filmer, vilket uppskattas av fler medlemmar i finska föreningen. Inga svarar att hon även gillar när finska författare kommer på besök på biblioteket.

Träffpunkt Fyren hittar du på adressen Stationsgränd 18 i Åkersberga.

Tack Inga för intervjun och arbetet du gör!

Publicerad:
Senast uppdaterad: