Österåkers kommuns logotype

Sommartipset: Båtluffarleden ett fint äventyr i Österåkers skärgård

En man som vandrar med ryggsäck. Han är på väg mot en flytbrygga i en havsvik.

Båtluffarleden där den går på Kålgårdsön på Ingmarsö. Skyltar visar var leden går.

Båtluffarleden tar dig från Ingmarsö till Finnhamn (eller tvärtom!) längs en härlig vandringsled och en tur med roddbåt mellan öarna. En fantastisk och äventyrlig upplevelse på närmare 9 kilometer för dig som har lite ork. Räkna med drygt 5 timmars vandring, beroende på hur många och långa pauser du tar.

Det finns självklart flera sätt att ta sig till och från Ingmarsö och Finnhamn. Här beskriver vi turen utifrån att du åker med kollektivtrafiken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från Åkersberga station. Planera din resa noga för att passa båtarnas avgångstider.

Du inleder turen med att ta buss från Åkersberga station till Åsättra brygga på Ljusterö. Därifrån tar du Waxholmsbolagets färja till bryggan Norra Ingmarsö. Vandra rakt över ön på grusvägen mot Södra Ingmarsö. På södra Ingmarsö hittar du Ingmarsö krog, Ingmarsö bageri, en matbutik med mera. Kolla gärna öppettider i förväg.

Skylt som visar ett pictogram av en vandrare med vågor av vatten under.

Skylt för Båtluffarleden.

Skyltar visar vägen

Håll utkik efter skyltarna med vandringssymbol för Båtluffarleden, se bilden hur de ser ut, och fortsätt din vandring på grusvägar, genom hagar, längs vikar och badplatsen vid Femsundsviken vidare mot Kålgårdsöns naturreservat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

När du når pontonbroarna vid Trälhavets Båtklubbs uthamn Bockviken (Lilla-Kastet), börjar du så smått närma dig viken där Skärgårdsstiftelsens roddbåt finns. Ro över sundet till naturreservatet Finnhamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som omfattar Idholmen, där du kliver i land, och huvudön som heter Stora Jolpan.

Obs! Viktigt om roddbåtarna

Det ska alltid ligga en roddbåt på var sida om sundet.

Det innebär att du först ror över och bogserar tillbaka den båt som ligger på motsatt strand, så att ingen sida blir utan båt.

Skulle roddbåten vara borta när du kommer, beror det därför sannolikt på att någon just då utför den manövern. Det är Skärgårdsstiftelsen som tillhandahåller roddbåtarna.

Man med ryggsäck vandrar på grusväg. En sandstrand och havsvik med segelbåtar syns i bakgrunden. Det är en solig sommardag.Förstora bilden

Vandrare på väg mot Paradisviken.

Paradisvikar och sköna pauser

Roddturen avklarad, vandrar du snart grusvägen ned mot den vykortsvackra Paradisviken, där segelbåtar ligger på svaj och sandstranden lockar till bad. I Ragnars kiosk kan du ta en glass eller kanske något att dricka innan du vandrar vidare mot vandrarhemmet och Finnhamns värdshus, där också bryggan för Waxholmsbåtarna finns.

Vill du sova kvar på vandrarhemmet eller i en gäststuga på Finnhamn? Då kan det vara en god idé att boka i förväg. Eller så tar du Waxholmsfärjan tillbaka till Åsättra och beger dig hemåt efter en riktigt fin dag i vår fantastiska skärgård! Var noga med att kolla båttiderna i förväg.

Planera din resa

Planera din resa noga i förväg med SL.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller SL-appen, där finns nämligen även Waxholmsbolagets trafik med.

Karta som visar en slingrande led.Förstora bilden

Översiktlig karta över Båtluffarleden när du startar vid brygga Norra Ingmarsö.

Publicerad:
Senast uppdaterad: