Paddla kajak i Österåker

Bild

Vill du paddla kajak? I Österåker finns alla möjligheter för dig att uppleva vår vackra natur från vattnet. För att underlätta har vi samlat lite bra tips på paddelvatten och vart du kan hyra utrustning. Mycket nöje!

Paddla i vikingarnas kölvatten i idyllisk och lummig miljö i Åkers kanal eller upptäck Trälhavets klippor och skär. Paddla ensam eller med sällskap. En aktivitet som passar hela familjen. Här följer tips på några natursköna utflyktsmål där det även finns möjlighet att hyra kajak. Du får också veta när det är möjligt att slussa i Åkers kanal i sommar!

Finnhamn

Finnhamn i Österåkers skärgård är granne med Husarö och Ingmarsö och är ett av skärgårdens allra första semesterparadis. Delar av Finnhamn är klassat som naturreservat och naturen skiftar från lövskogar till karg ytterskärgårdsnatur på de östra delarna. Här kan du hyra en kajak eller SUP för att paddla runt ön eller till Paradisviken på den södra sidan av ön.

Ingmarsö

Ingmarsö är en av skärgårdens mesta året runt-öar. Här kan du upptäcka den gamla skärgårdsbebyggelsen från 1800-taleteller hyra en kajak i gästhamnen och se ön från havssidan.

Östra Lagnö

Lagnö, sticker ut som en 1,2 mil lång arm från Ljusterö i ett av Stockholms skärgårds allra vackraste paddelvatten. Östra Lagnö är ett naturreservat som är en perfekt dagsutflykt att åka till för att uppleva den storslagna skärgårdsmiljön. Vid Klintsundet leder en bro över till mellan Västra och Östra Lagnö. Här kan du bland annat hyra kajak.

Åkers kanal

Åkers kanal är en av Upplands längsta och vackraste kanotleder, kantad av gravfält från vikingatiden. Kanalen är resterna från farleden Långhundraleden, som vikingarna färdades på när de skulle ta sig från Östersjön till Uppsala. Längs leden finns fina badplatser, bland annat vid Garnsviken. Det finns även rastplatser och lägerplatser runt kanalen. Det finns flera företag och föreningar som hyr ut kajak, kanadensare, kanot och SUP, en slags surfingbräda som du tar dig fram med en lång paddel. Naturskyddsföreningen arrangerar även guidade turer och bäversafari i kajak. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så är slussen i Åkers kanal öppen sommaren 2023

Ombyggnationen av Säbybron pågår för fullt, vilket periodvis påverkar framkomligheten i kanalen.

Sommaren 2023 är det möjligt att slussa i Åkers kanal under perioden 22 juni–15 augusti. Under samma period är det även möjligt att passera under Säbybron, alltså den bro som leder över Åkers kanal i nivå med Sockenvägen.

Behöver du kontakta slussvakten hittar du kontaktuppgifterna här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mycket nöje!

Publicerad:
Senast uppdaterad: