Österåkers kommuns logotype

Österåkers kulturpris 2023 går till Cecilia Ljunggren och Stefan Persson

De två pristagarna sitter framför en rödmålad husvägg och äter korv.

Fotograf: Viktoria Franzén

2023 tilldelas Cecilia Ljunggren och Stefan Persson Österåkers kulturpris med motiveringen: ”För en pietetsfull och livgivande renovering av det gamla handelscentrumet vid ÅKERSBRO på Norrö där historisk förankring och dynamisk nutid förenas i ett spännande samspel. Glädjande är också att konstgalleriet åter öppnas”.

Sedan 2021 är Cecilia och Stefan ägare av de gamla byggnaderna vid Åkersbro. Det är ladan, före detta Galleri Norrö, den gamla handelsboden före detta Äldre ting, Magasinet och den lilla parstugan. I drygt två år har de renoverat Magasinet och ladan som nu används till konferenser, möten, workshops, co-working samt AirBnB. I tre somrar har de drivit café i kombination med kajak, kanot och SUP-uthyrning. Sedan slutet av augusti drivs cafét på helgerna och nyligen har de utvidgat verksamheten med ett konstgalleri.

Österåkers kommun fick en pratstund med pristagarna

Grattis, hur känns det att få blir tilldelas Österåker Kulturpris?

– Tack! Det känns väldigt fint och vi blev både glada och rörda över att få det här priset. Vi har lagt ner mycket tid och pengar, men framför allt mycket kärlek och känsla i projektet så det känns oerhört fint att det uppmärksammas.

Ni har nu renoverat två av byggnaderna. Vad var er största utmaning i renoveringsarbetet?

– Den största utmaningen har varit att vi ville behålla så mycket som möjligt av det gamla, både material och känsla, samtidigt som det skulle passa en verksamhet, alla dagar i veckan, året runt. Att bevara det gamla och ändå uppnå dagens byggregler är en spännande utmaning.

Är ni klara med alla byggnader eller har ni något kvar att renovera?

– Vi har två byggnader kvar. Den gamla handelsboden och den lilla parstugan.

Ni hade premiär för konstgalleriet för ett par veckor sedan. Vad är det för inriktning på det ni ställer ut?

– Den här hösten har inriktningen varit lokala konstnärer/utställare. Det känns roligt och viktigt att stötta det lokala, vi har väldigt många kreativa personer i vår kommun. Det är så vi tänker även med det vi säljer både i vår lilla handelsbod och i vårt café. Och när vi har våra marknader här försöker vi i mesta möjliga mån satsa på lokalt och kreativt.

Prisutdelning

Prisutdelningen i år hålls på Österåkers bibliotek den 21 november klockan 16.00. Det bjuds på tilltugg samt underhållning av förra årets pristagare Linda Rapp och Livat Artistskola. Utdelningen är öppen för allmänheten.

Varje år delar Österåkers kommun ut ett kulturpris till en person, grupp
eller förening som gjort en särskilt insats inom något kulturellt område.
Pristagaren ska vara född eller bosatt i Österåker, eller ha annan särskild anknytning till kommunen. Priset är på 10 000 kronor.

Publicerad:
Senast uppdaterad: