Onsdagsklubben på gång med ny bok

Ett dussintal personer samlade runt ett generöst kaffebord på en terrass.

Onsdagsklubben samlad för sommaravslutning.

Österåker har ett rikt föreningsliv. En av kulturföreningarna är Onsdagsklubben på Ljusterö som startade 2015.

Medlemmarna i skrivarcirkeln Onsdagsklubben träffas varje vecka och diskuterar sina texter under ledning av journalist Bo Zetterlund. De har hittills publicerat tre böcker. Just nu arbetar föreningen på en ny bok, ”Så var det då”. Antologin handlar om författarnas egna berättelser om livet innan dataåldern. I förra veckan var det terminsavslutning med kaffe, hembakt och högläsningen. Men hur kom de på bokens tema?

— Vi insåg att alla i gruppen har något som varje medelålders och ung person i landet helt saknar: personliga erfarenheter från trettio-, fyrtio- och femtiotalets Sverige, säger Bo Zetterlund. Berättelser från den tiden kan låta som sagor för moderna människor – den digitala dimensionen, en integrerad självklarhet i dag, finns ju inte med!

Idén är att skapa en mental bro mellan farmors och farfars faktiska verklighet och dagens. Trots allt är ju den analoga tillvaron en del av varje levande människas arv och bakgrund.

I åtta år har de träffats regelbundet och skrivit, vilken utveckling ser Bo bland deltagarna?

— Deltagarna har utvecklats från intresserade läsare till erfarna skribenter och kritiker. Gruppen håller ihop, stöttar och bejakar skillnader och personliga uttryck. Tillsammans skapar man läsning längs hela skalan: poesi, dokumentär, drama, komik, melankoli och längtan.

När är releasedatum för boken?

­— Målet är att boken ska vara tryck och klar i någon gång i november - december. Den ska vara en självklar julklapp till en hel befolkning.

Vill du gå med i en förening? Här kan du söka på olika föreningar i Österåker. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:
Senast uppdaterad: