Österåkers kommuns logotype

Nytt rullande bibliotek

Bild på Johanna Wåhlin som sitter framför en husbil.

Joanna Wåhlin, bibliotekarie och chaufför för det rullande biblioteket.

Österåkers bibliotek vill nå ut till ännu fler. Därför startar vi tillsammans med Norrtälje och Sollentuna kommun, en mobil verksamhet som kommer att åka runt i kommunerna.

En husbil med litteratur och annan biblioteksverksamhet kommer att börja rulla på vägarna i Norrtälje, Sollentuna och Österåker i maj.

– Husbilen är en flexibel och anpassningsbar mötesplats där du kan uppleva biblioteksverksamheten utan att behöva ta dig till ett fysiskt bibliotek, säger Joanna Wåhlin, bibliotekarie och chaufför för husbilen.

Husbilen är speciellt riktad mot olika målgrupper som äldreboenden, förskolor, LSS-boenden, men husbilen ska även kunna stanna på ett torg eller på en fotbollsträning. Husbilen ska även besöka fritidsgårdar, hembygdsgårdar och delta vid större evenemang.

– Det är viktigt att öka tillgängligheten till kultur och läsning för alla, särskilt för de som har svårt att ta sig till biblioteken på egen hand, säger Joanna Wåhlin.

Verksamheten

Husbilen kommer att rulla på vardagar och några helgdagar i Norrtälje, Sollentuna och Österåkers kommun. Till skillnad från biblioteksbussen går inte bokbilen efter en tidtabell utan åker dit behovet finns.

– Vi vill att husbilen ska vara ett nära samarbete mellan oss och besökarna. Vi åker till dem som vill ha besök. Vill exempelvis ett LSS-boende eller ett ungdomsläger ha husbilen på besök under flera dagar så kan vi erbjuda det, säger Joanna Wåhlin.

Biblioteksverksamheten i husbilen kommer att fokusera på samtal, skapande, evenemang samt biblioterapi, läsning för hälsa. Det kommer även finnas möjligheter att delta i skrivkurser, högläsning och boksamtal.

– Det ska vara själva biblioteksverksamheten som åker runt. Vi kommer inte ha alla böcker, utan mer fokus på aktiviteter och tillgång till just biblioteket som plats. Men exakt hur det blir, det märker vi. Jag ser så mycket fram emot att skapa detta nya tillsammans med besökarna, säger Joanna Wåhlin.

Boka ett besök

Du som vill ha besök av husbilen är välkommen att skicka en förfrågan till biblioteket@osteraker.se.

Stärkta bibliotek

Projektet har möjliggjorts genom medel från Kulturrådet via Stärkta bibliotek, där Norrtälje kommun tillsammans med Österåker och Sollentuna har beviljats totalt 1,6 miljoner kronor. Stärkta bibliotek är ett bidrag från Kulturrådet där syftet med bidraget är att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamheten i hela landet.

Publicerad:
Senast uppdaterad: