Österåkers kommuns logotype

Nytt konstverk för skratt, vänlighet och självdistans

Bilden visar konstverket

Fredag 17 november invigdes det nya konstverket Clownen inom oss. Skulpturen har en lekfull framtoning, men kan locka till funderingar på ett djupare plan. Ett verk som anspelar lite på vår tid och på hur vi förhåller oss till varandra.

Clownen inom oss är en skulptur formad i gjutjärn som ett tre meter långt liggande ansikte. Högst upp på på ansiktet är en röd lysande clownnäsa i glasfiber placerad. Skulptören Johan Ström uppmanar oss besökare att plocka fram vår inre clown. Dagen till ära delade han ut clownnäsor till stora och små. 

– Att våga skratta med varandra och åt var­andra men kanske framför allt åt oss själva är viktigt i dessa tider. Våga vara vänliga och kanske till och med undvika att vara alltför lättkränkta, säger han.

Konstverket är gjutet hos Tierps Järnbruk, det är en av de volymmässigt största gjutningarna de har gjort i ett stycke. Modellen till det rofyllt, vilande ansiktet är konstnärens dotter Saga. 

– Ansiktet tyckte jag blev mycket bra i gjutjärn. Det finns också en fin återvinningstanke i det materialet. Gammalt skrot får plötsligt helt nytt liv, säger Johan Ström.

Konstverket avtäcktes av konstnären samt kultur- och fritidsnämndens ordförande Arne Ekstrand (KD) under invigningen av Kråkbergsparken, som är en ny lekpark i kommunen.

– Johan Ströms konstverk lämpar sig särskilt bra för Kråkbergsparken, en aktivitetspark för barn, ungdomar och seniorer. Det har relevans för den specifika platsen och kan integreras med lek och värdeorden sinnesro, ljus och trygghet. Skulpturen har ett lugnt och samtidigt aktivierande uttryck som kan tilltala alla, sa Arne Ekstrand i sitt invigningstal.

Du hittar konstverket i Kråkbergsparken vid Norrgårdshöjden i Åkersberga.

Publicerad:
Senast uppdaterad: