Österåkers kommuns logotype

Instrumentbyggare Mats Nordwall, Ingmarsö, tilldelas prestigefyllt stipendium

En man i kostym håller i en blombukett och ett inramat stipendium.

Vi gratulerar Ingmarsöbon Mats Nordwall som mottagit Märta Måås Fjetterströms stipendium på 50 000 kronor i Blå hallen i Stadshuset. Stipendiumet tilldelas en person för betydande arbete eller insats som främjar hantverket och ger avtryck i tiden i enlighet med Märta Måås-Fjetterströms anda.

Österåkers kommun fick en pratstund med Mats Nordwall.

Grattis Mats hur känns det att bli tilldelad stipendiet?

– Jag känner både glädje och stolthet över detta pris! Jag tilldelades stipendiet för att kunna fortsätta mitt arbete med att bygga instrument i svenska träslag, och utforska träslagens tonala egenskaper. Förhoppningen är att på sikt helt sluta använda regnskogsträ i mina instrument och även inspirera andra gitarrbyggare att göra detsamma.

Vilket träslag tänker du använda istället för regnskogsträ?

– Istället för jakaranda, mahogny och ebenholts så kommer jag att använda mig av al, alm, ask, ek, lind och björk.

Hur kom det sig att du började bygga instrument?

– Jag hade ett stort intresse för musik och hantverk, så 2003 sökte jag in på Malmstensskolans gitarrbyggarlinje och väl där förstod jag att det var gitarrbyggeri jag ville ägna mig åt som yrke. Nu har jag egen verkstad på Ingmarsö där jag bygger stålsträngade gitarrer, mandoliner och mandolor/citterns.

Vem beställer stränginstrument?

Hur ser din kundkrets ut?

– Det är främst musiker som beställer av mig, men även en del privatpersoner med ett stort musikintresse som vill ha ett handbyggt instrument. Min största kundgrupp är folkmusiker i Sverige, men jag får även allt fler kunder över hela världen.

Brukar kunden komma med någon speciell önskan?

– Ja, i stort sett alltid. Kan vara allt ifrån materialval, special-utsmyckningar, anpassningar av diverse mått samt tonala önskemål.

Hur lång tid tar det att bygga en gitarr?

– Det beror väldigt mycket på hur avancerad gitarr man bygger, men i snitt brukar jag lägga 75 timmar på ett instrument. Vissa enkla modeller går snabbare, medan andra tar mycket längre tid. I dagsläget har jag byggt närmare 200 instrument och med det här stipendium känns motivationen ännu högre.

Ett stränginstrument i trä i färd att byggas. Ligger på ett bord tillsammans med diverse verktyg.

Foto: Farhang Hamed

Publicerad:
Senast uppdaterad: