Hälsningar från sverigefinska sommarlägret 2023

Ulkokuva ryhmä ihmisiä terassilla

Sverigefinska sommarlägret anordnades den 14–16 juni i Åkersberga. Sveriges Televisions finska nyhetsredaktion var på besök, länken till inslaget hittar du längre ner på den här sidan.

På sommarlägret deltog 24 barn och unga i åldrarna 11 månader till 14 år. Det var även med fem mammor, en pappa, och två mormödrar. Lägret leddes av fyra vuxna och två ungdomar som alla hjälptes åt för att gemensamt göra lägret så bra och roligt som möjligt.

Under dessa tre dagar hann vi med att göra så otroligt mycket. Vi började varje morgon med fruktstund, för att sedan samla ihop oss och leka lite lekar. På lekschemat stod leken “fruktsallad”, “fyra hörn”, och flera lekar där vi sjöng och dansade. Vi hade även en egen lägersång som alla fick lära sig. Efter samling eller lektstund delade vi upp oss i olika grupper där det fanns olika aktiviteter att välja mellan. Barnen kunde välja att trycka motiv på örngott, måla, lära sig spela kantele eller andra musikinstrument, dansa, eller så frön i burkar. Dem barnen som ville fick även hjälpa till i köket med matlagningen. Det fanns något för alla.

Efter aktiviteter var det dags att äta hemlagad lunch, första dagen lyxade vi till det och beställde pizza, resten av veckan serverades det köttfärssås och spagetti, kokt korv med bröd, och toast. Efter lunch var det aktivitetsstund igen, då fick barnen välja lite vad dem ville göra. Det dansades, spelades fotboll och pysslades. Vi besökte lekparken vid järnvägstationen i Åkersberga, något som var väldigt populärt bland barnen.

I slutet av dagen fanns det fika och mellis samt att sprinklersystemet sattes på. Det var otroligt varmt under veckan, så alla uppskattade att få en sval dusch. Till fika fanns det antingen nybakta bullar, glass eller tårta att smaska på. Lite påfyllning av socker och vätska var väldigt viktigt under den varma sommarveckan.

Sista lägerdagen kom SVT Uutiset och bibliotekets bokbuss. SVT intervjuade några av lägerbarnen och ledarna samt spelade in dagen. Bokbussen som kom på besök hade ett bra utbud med böcker på finska, svenska och enstaka på engelska. Även här fanns det något för alla.

Text: Tindra Norman Eriksson. Bilder: Lea Vaattovaara

lekparken vid järnvägen
Publicerad:
Senast uppdaterad: