Österåkers kommuns logotype

Foton från Österåker ställs ut i Österåkers multiarena

En äldre herre framför en vägg med svart-vita fotografier.

Arne Kockum framför några av sina foton.

Kanske finns du själv eller någon du känner med på bild i Österåkers multiarena? Nu har flera av Arne Kockums foton från 1970- och 80-talets Österåker kommit på plats.

En utställning med fotografier med bland annat sportmotiv från Österåkers 1970- och 80-tal av Arne Kockum, har placerats i mutliarenan. Kanske känner du som besökare igen dig själv eller en nära släkting från någon av de dokumentära fotona på lokala fotbollsmatcher på dåvarande Kungsängen, nuvarande Åkersberga IP, eller motiv från dåtidens idrottsföreningar som Arne Kockum, före detta bildlärare och engagerad fotograf har tagit genom åren.

Fotografierna köptes in av Österåkers kommun i samband med en utställning på Österåkers bibliotek för ett antal år sedan och får nu en permanent placering i den nya multihallen.

På plats i hallen för att se placeringen av fotografierna konstaterar Arne att fotona hänger bra på väggen. I ett av sammanträdesrummen återupptäcker han den underfundiga bilden på en målvakt som vänder ryggen mot planen.

— Den här bilden är jag nöjd med, konstaterar han. Han skäms nog eftersom han släppte in ett mål. Det finns en berättelse i bilden. Det gäller att fånga ögonblicket och agera snabbt med kameran. På fotot som hänger intill den olycklige målvakten, springer den desto nöjdare fotbollsspelaren med efternamnet Samuelsson.

— Han blev stor inom AIK. Nu driver han en affär i Österskär, berättar Arne.

Hur karriären som fotograf började

Anledningen till att Arne har fotograferat så mycket i Österåkers kommun är att det under 1970-talet fanns ett stort intresse inom fotokonsten för dokumentärfoto. 1971 hade han nyligen flyttat till ett litet torp på Norrö och utbildade sig till bildlärare vid Konstfack. Tillsammans med Bobo Mannström startade han Österåkers foto- och filmklubb. Fotografer som Anders Petersen och Stina Brockman inspirerade honom och han dokumenterade människor han mötte i sin och deras vardag som fotbollstränare, lärare på Bergaskolan och vid byggleken i nuvarande Järnvägsparken.

Arne berättar att intresset för idrott har alltid funnits där:

— Jag spelar tennis nu på äldre dagar, som yngre var jag fotbollstränare men fascinerades även av orientering och brottning. Jag brukar säga att jag har ett ben i idrotten och ett i konsten, och det är jag rätt nöjd med.

Arne fotar mer sporadiskt nu men har en utställning på gång i Älmsta.

I ett av de mindre sammanträdesrummen hänger ett foto på en familj, kanske mormor med tre barnbarn. De verkar ha planer på att snickra för de vandrar med varsin bräda under armen förbi Domus i Åkersberga. Barnen går först och mormor sist. Tänk att de inte tog bräderna i en bil! Tur att någon tänkte på att dokumentera så att vi som inte var där då kan få en glimt av kommunens nutidshistoria.

Två unga pojkar framför en trävägg som inte är färdigbyggd.

Byggleken. Foto av Arne Kockum.

Publicerad:
Senast uppdaterad: