Österåkers kommuns logotype

Ett unikt typsnitt för Åkersberga

Personporträtt på Örjan Nordling i Konsthallen på Länsmansgården. Han har en svart t-shirt som det står Bokstavligt på i vit text.

Örjan Nordling på Länsmansgården. Foto: Kristofer Samuelsson.

Visste du att Åkersberga har ett alldeles eget och unikt typsnitt? Designern och Österåkersbon Örjan Nordling inspirerades av en skylt på en historisk byggnad och skapade Åkersberga Sans.

Örjan Nordling är utbildad i grafisk formgivning på Konstfack och i Schweiz. Han bor i Österåker sedan 1986 och driver även sin designbyrå här.

– Idén till att skapa ett lokalt typsnitt föddes när jag såg en bild på den gamla stationsbyggnaden i Åkersberga anno 1904. På fasaden satt en skylt med stationsnamnet och utifrån bokstäverna på skylten tecknade jag sedan typsnittet Åkersberga Sans, berättar Örjan Nordling.

I somras bjöd Örjan Nordling in till utställning på Länsmansgården, då han bland annat visade det unika typsnittet för Åkersberga.

– Utställningen Bokstavligt handlade om grafisk design, typsnitt och typografi, belyste mitt eget arbete som typsnittsdesigner, bokstaven och ordet som förmedlare av information samt hur denna vardagskonst påverkar oss alla, säger Örjan Nordling.

Utställningen fick positiva omdömen av både yrkesverksamma och allmänheten. Några citat från utställningens dagbok:

Helt fantastiskt, denna underbara värld av bokstäver. – Anonym besökare på utställningen.

"Utställningen Bokstavligt visar på ett intressant och upplysande sätt det noggranna och tidskrävande arbete som ligger bakom god typografi."
– Tomas Lidman, tidigare Riksbibliotekarie.

"Från ungdomsintresse till profession – en instruktiv och fint genomarbetad utställning och det i trivsam lokal i somrig äldre miljö. Storartat!"
– Håkan Lindström, grafisk formgivare, tidigare professor Konstfack.

Missade du utställningen kan du ta del av bilderna nedan.

Bild 1. Typsnittet Åkersberga Sans

Bild 2. Örjan Nordlings utställning Bokstavligt på Länsmansgården sommaren 2023.

Bild 3. Åkersberga station med personal. Foto: Okänd fotograf, Järnvägsmuseets arkiv/SMTM.

Bild 4. Åkers Berga Station 1904. Foto: Hesse, Järnvägsmuseets arkiv/SMTM. CC-BY Digitalt museum.

 

Publicerad:
Senast uppdaterad: