Österåkers kommuns logotype

Bokbåten fyller 70 år

Bilden visar Bokbåten Rödlöga som lagt till vid en kajplats. Det är blå himmel och soligt.

Måndag 24 april är det äntligen dags för Bokbåtens vårtur. Då är Rödlöga fylld med böcker igen. Den första turen gick 1953 och därmed blir vårens tur ett 70-årsjubileum.

Bokbåten är det flytande biblioteket, där du kan välja bland 3 000 böcker, både skönlitteratur och facklitteratur för barn och för vuxna. Bokbåten besöker varje brygga mellan en halvtimme och upp till två timmar beroende på antal besökare. Lånetiden är generös. Böckerna ska lämnas tillbaka först om ett halvår när båten kommer tillbaka.

Verksamheten är unik och möjliggörs tack vare samverkan mellan Österåker, Haninge, Norrtälje och Värmdö kommun med stöd av Region Stockholm.

Välkommen att fira 70-årsdagen

Firandet sker i samband med världsbokdagen söndagen den 23 april. Vid firandet klockan 15 talar Erik Persson, ordförande i Region Stockholms kulturnämnd. Plats: Strandvägskajen, kajplats 20, Stockholm.

Minns du Bokbåtens första tur?

Vi söker även dig som minns Bokbåtens första tur 1953 eller någon av de allra första åren. Hur var det att gå ombord, minns du vilka böcker du lånade? Hör gärna av dig till Monika Israelsson, som arbetar med skriften, på monika.israelsson.6003@student.uu.se.

Publicerad:
Senast uppdaterad: