Österåkers kommuns logotype

50 år med Åkersberga kammarkör

Bilden visar Åkersberga kammarkör som sjunger i trappen på dansbanan på Ekbacken.

Irené Hedenstedt är en av dem som har varit medlem i Åkersberga kammarkör i 50 år, hon står på främre raden i rosa jacka.

I år firar Åkersberga kammarkör 50 år! Dessutom har de sjungit in våren vid valborgsfirandet på Ekbacken i 40 år. Det vill vi passa på att uppmärksamma så här dagarna inför valborgsmässoafton.

Vår kultursekreterare Katharina Lind har träffat Irené Hedenstedt, en av medlemmarna sedan 50 år i Åkersberga kammarkör, för en intervju.

Grattis till 50 år som kör! Hur har ni hållit ihop så länge?

– Vi har en god gemenskap och sammanhållning. Vårt genuina och gemensamma sång- och musikintresse har utvecklat vår körverksamhet och vänskap, säger Irené Hedenstedt.

Vad har ni för repertoar?

– Vi har en mycket blandad repertoar. Vi sjunger svensk folkmusik, visor och traditionell svensk körmusik men även utländsk körmusik. Repertoaren har utvecklats och förändrats en del tillsammans med de dirigenter som har lett oss genom åren, säger Irené Hedenstedt.

Vad är det bästa med att sjunga i kör skulle du säga?

– Det bästa är att få sjunga med sina vänner och jobba mot musikaliska mål, som till exempel konserter. Körsång är fantastisk friskvård, säger Irené Hedenstedt.

Hur firar ni ert jubileum?

– Vi firar vårt jubileum med en Jubileumskonsert i Åkersberga kyrka i oktober. Kören bildades av sju personer i Hacksta skolan, varav jag var en. Berth Eriksson var vår körledare. Vi är fyra stycken medlemmar som har varit med sedan start för 50 år sedan. Vi hette först Hacksta kammarkör, men bytte namn när vi fick Mats Broström som dirigent, säger Irené Hedenstedt.

Vad får vi höra på valborg på söndag?

– På valborg får ni höra dels de traditionella låtarna som Vintern rasat ut bland vår fjällar. Vi sjunger även några andra låtar som Släpp sångarna loss av Verdi med text av Mats Broström som är kvällens dirigent. Vi har sjungit på Ekbacken i 40 år, samma kör men några olika dirigenter. En fantastisk härlig och rolig tradition, säger Irené Hedenstedt.

På söndag 30 maj är det valborgsfirande på Ekbacken, hoppas vi ses där!

 

Åkersberga kammarkör

Åkersberga kammarkör bildades hösten 1973 under namnet Hacksta kammarkör och leddes av Berth Eriksson till våren 1997. Hösten 1997 övertog Mats Broström dirigentuppdraget och vårt namn ändrades våren 1998 till Åkersberga Kammarkör eftersom kopplingen till Hackstaskolan hade upphört.

Under körens 50-åriga verksamhet har de mest sjungit i Österåker, men även på andra håll i Sverige och i Europa.

Åkersberga kammarkör repeterar varje tisdag klockan 18–20 i Folkets hus, Fyren i Österåker.

Publicerad:
Senast uppdaterad: