Österåkers kommuns logotype

Vinnaren av Österåkers kulturpris 2021

Varje år delar Österåkers kommun ut ett kulturpris till en person, grupp eller förening som har gjort en särskild insats inom något kulturellt område. I år går priset till Säbykyrkans kultur- och fritidsförening.

Stort grattis till Säbykyrkans kultur- och fritidsförening som är vinnaren av Österåkers kulturpris 2021 och vinsten på 10 000 kronor. Motiveringen lyder:

För föreningens hängivna volontärarbete med körverksamhet, konserter, konstutställningar och kulturevenemang till glädje för Österåkers kommuninvånare i skilda åldrar.

Nominerade 2021

Allmänheten kan varje år nominera kandidater till priset. För att bli nominerad till Österåkers kulturpris behöver du vara född eller bosatt i Österåker, alternativt ha annan särskild anknytning till kommunen. De nominerade i år var:

  • Hans Rockberg, har under många år varit en drivande redaktör för Österåkers hembygds- och fornminnesförenings årsbok. Hans Rockberg har skrivit artiklar och tagit fram intressanta historiska fotografier ackompanjerade av bildtext som beskriver bakgrunden till fotot. Kalender skickas ut till föreningens medlemmar och finns att köpa på ett flertal platser i Åkersberga. Hans har också lett intressanta vandringar och guidningar i närområdet till platser för att på plats kunnat ge bakgrundsfakta och andra historiska berättelser.
  • Linda Rapp, har lyst upp tillvaron för många vid äldreboenden i kommunen med uppsökande verksamhet. Linda Rapp har gett utomhuskonserter under året samt arrangerat och deltagit i Åkersbergas Luciafirande. Dessa konserter har varit ett mycket uppskattat inslag under pandemin. Sedan 2007 driver Linda Rapp Livat Artistskola med ett stort engagemang för barn och unga.
  • Sigurd ”Sigge” Nyman. I över femton år har Sigurd ”Sigge” Nyman verkat inom SPF (Sveriges pensionärsförbund Österåker) som ansvarig ledare för kulturvandringar inom Österåkers kommun. Sigge Nyman är en eldsjäl vars engagemang och pedagogiska sätt har gjort de årliga kulturvandringarna till populära evenemang. Han organiserar upp till sexton kulturvandringar om året och är värd all uppmärksamhet för sitt engagemang i Österåkers kulturliv.
  • Åkersberga finska förening, har gjort ett mycket viktigt arbete för att lyfta den sverigefinska och finska kulturen i Österåkers kommun genom kulturella aktiviteter för alla åldrar, särskilt seniorer och barn. De har revitaliserat det kulturarv som det finska språket är bärare av. Finska som språk är tillsammans med de andra nationella minoritetsspråken hotat i Sverige. Därför är det är extra viktigt att uppmärksamma det arbete Åkersberga finska förening har gjort och gör.
Publicerad:
Senast uppdaterad: