Österåkers kommuns logotype

Rymdvolym – ett konstverk med många perspektiv

För varje steg du går runt den, ser du en ny skulptur. Så beskriver konstnären Gunilla "Nillan" Holmberg skulpturen Rymdvolym av Bengt Amundin som du hittar i Fjärilsparken vid Åkers kanal. Vad ser du när du betraktar skulpturen?

Åkers kanal är vår stadspark. Det är också ett utomhusgalleri, eller snarare en konstpark, för rekreation och eftertanke genom möte mellan konst och natur. Här förenas olika konstuttryck från olika decennier.

Skulpturen Rymdvolym var det första verk som placerades utmed Åkers kanal i det som skulle bli stadsparken. Innan Rymdvolym hittade hem, stod skulpturen på Storängstorget i Åkersberga centrum, vilket kanske några av er minns.

Längs promenadvägarna vid Åkers kanal finns idag femton konstverk utplacerade. Varför inte ta en promenad och uppleva dem både i dagsljus och upplysta på kvällen? Genom appen "Upptäck konsten" kan du läsa mer om den offentliga konsten i bland annat Österåker. Ladda ned den där appar finns.

Vi berättar om olika konstverk

I samband med att kommunen tar fram styrdokument och arbetar med konst som en del av kommunens sociala hållbarhetsarbete kring stadsutveckling och ett sätt att betona platsens identitet vill vi belysa olika konstverk i Österåker.

Tre konstverk har valts ut. I filmen får du höra vår ciceron Gunilla "Nillan" Holmgren berätta om Rymdvolym av Bengt Amundin. Gunilla Holmgren är konstnär som kände Bengt som kollega.

Framöver kommer du även att få se filmer om Lightscape av David Svensson och det kommande konstverket "Clownen inom oss" av Johan Ström.

Skulpturen Rymdvolym i kvällsbelysning

Skulpturen Rymdvolym i kvällsbelysning.

Publicerad:
Senast uppdaterad: